Устройство стимулира движението на крайниците след гръбначно увреждане

Технологията проследява нервните импулси

15.05.2024 | 10:35 Редактор: Толя Стоянова
Устройство стимулира движението на крайниците след гръбначно увреждане

Иновативно устройство стимулира нервните импулси от увредените области в гръбначния стълб, за да позволи движението на крайници без да има нужда от импланти. Технологията се поставя около гръбначния стълб.

Малкото приспособление е разработено от учени на Кеймриджския университет с оригиналната цел да проследява нервните импулси, преминаващи между главния и гръбначния мозък. Понеже се увива около гръбначния стълб, устройството предоставя 360-градусов поглед върху гръбначния мозък. По този начин устройството има предимство пред други технологии за проследяване или стимулиране на електрически сигнали в гръбначния мозък, които взаимодействат основно с неврони в задната част на гръбнака. Един от главните автори на разработката, д-р Дамиано Бароне, твърди, че съвременните технологии позволяват поглед върху едва 20-30% от гръбнака. 

Устройството е разработено с техники за фотолитография и е биосъвместимо с човешкия организъм. С дебелина няколко милионни от метъра, приспособлението засича сигнали, преминаващи през аксоните на нервни клетки и ги записва без риск от увреждане. Безопасността на устройството го поставя над други технологии, целящи да постигнат 360-градусова картина на гръбнака - електродите в подобни устройства трябва да пробият гръбначния стълб, повишавайки риска от нараняване.

Изследователите твърдят, че с помощта на подобни устройства лечението на увреждания в гръбнака могат да бъдат лекувани по-лесно и ефективно без необходимост от поставянето на импланти и в главния, и в гръбначния мозък. Подобни лечения могат да са ефективни, твърди публикация в сп. Nature, в която се разглежда случай как 12 години след тежко нараняване на гръбнака - импланти възвръщат способността за движение в долните крайници. Изследователите от Кеймбридж твърдят, че имплантите в главния мозък не са необходими, защото органът не е действително увреден и хирургичното поставяне на имплант в още едно място повишава риска от усложнения.

Автор: Никола Михайлов

Четете повече в puls.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels