Малък китайски електромобил може да се окаже кошмар за автомобилната индустрия в САЩ

Навлизането на BYD в САЩ не е свързано с "ако", въпрос на време е

14.05.2024 | 22:43 Редактор: Деси Николова
Малък китайски електромобил може да се окаже кошмар за автомобилната индустрия в САЩ

Малкият евтин електромобил Seagull всява смут сред американските производители на автомобили и политици. Колата, пусната в продажба миналата година от китайския автомобилен производител BYD, се предлага за около 12 000 долара в Китай, но се движи добре и е изработена с майсторство, което съперничи на това в САЩ, където електрическите превозни средства струват три пъти повече. Версията на Seagull с по-малък пробег струва под 10 000 долара.

Митата върху вносните китайски превозни средства ще задържат Seagull извън Америка засега, като моделът вероятно ще се продава за повече от 12 хил. долара, ако бъде внесен.

Но бързото появяване на такъв евтини електромобили от Китай може да разтърси световната автомобилна индустрия по начини, невиждани от появата на японските производители по време на петролната криза през 70-те години на миналия век. BYD може да се окаже кошмар за автомобилната индустрия в САЩ.

"Всяка автомобилна компания, която не им обръща внимание като конкурент, ще бъде загубена, когато навлязат на нейния пазар", предупреждава Сам Фиорани, вицепрезидент на AutoForecast Solutions. 

"Навлизането на BYD в САЩ не е свързано с "ако". Въпрос на време е", добавя той.

Американските политици и автопроизводители вече виждат китайските електромобили като сериозна заплаха. Това се подчертава и от обявените във вторник от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън 100% мита върху електрическите превозни средства, внесени от Китай. Самият Байдън заяви, че тези коли представляват заплаха за американските работни места и националната сигурност.

Американският производствен алианс изтъква в документ, че субсидираните от правителството китайски електромобили "може да се окажат събитие", което да доведе до изчезването на автомобилната индустрия в САЩ.

Четете повече в investor.bg

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС