Кристалина Георгиева: AI удря пазара на труда като цунами, бизнесът трябва да е готов

Според шефа на МВФ световната икономика е станала по-податлива на сътресения

14.05.2024 | 09:17 Редактор: Вяра Димова
Кристалина Георгиева: AI удря пазара на труда като цунами, бизнесът трябва да е готов

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че изкуственият интелект (AI) удря световния пазар на труда "като цунами", предаде от "Ройтерс".

Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира тя на събитие в Цюрих.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това. Изкуственият интелект може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и повече неравенство в нашето общество", посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

Георгиева смята, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна.

Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

Четете повече в investor.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС