Какво да проверим в автомобила преди да тръгнем на път

Препоръчително е да почистите радиатора

10.05.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Какво да проверим в автомобила преди да тръгнем на път

Сигурно се питате какво трябва да проверите по колата преди дълго пътуване. Важно е колата да се прегледа поне седмица по-рано от планираното пътуване. Първото нещо, което трябва да проверите, преди да тръгнете на по-дълъг път, е двигателят. Той трябва да работи тихо и равномерно и да няма течове на масло.

Трябва също така да проверите ремъците и ако забележите признаци на износване или пукнатини по ремъка от старост, както и ако даден ремък е достигнал края на препоръчителния си експлоатационен живот, по-добре е да ги смените преди пътуването.

Също така трябва да проверите работата на съединителя и трансмисията, да оцените състоянието на амортисьорите и пружините. Окачването не трябва да "чука" при шофиране. Гумените маншони не трябва да имат пукнатини и следи от износване.

Също така е важно да се провери за течове на спирачна течност. Трябва да проверите как се държи колата при спиране. Ако "носи" настрани или спирачният път се е увеличил, по-добре е да смените накладките и дисковете и да направите цялостна ревизия на системата.

Препоръчително е също почистване на радиатора, проверка на вентилаторната перка, както така за нивото на антифриза и налягането в гумите. Акумулаторът трябва да е зареден, а генераторът да е в изправност.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels