fallback

За половин година хакери в Япония са откраднали 16 милиона долара

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

19.12.2014 | 17:38 Автор: Георги Стоянов

 Кажи ни за това, това е извънредно разследване, което се провежда. Разкажи ни какво се случи.

Шери Ан: Риш, говорим за кибер кражби, които достигат нови рекордни нива. На практика за 6-те месеца до юни кибер крадци са откраднали 16 милиона долара от сметки на вложители, включително в Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui.

Те казват, че това надхвърля рекорда, достигнат за 2013 като цяло  и както ти каза, повечето от хората, които са отговорни за това, са китайци.

Над 60% от 133-те, свързани с това ареста, са на китайци – почти два пъти повече, от колкото японци.

Добре, ти ми каза преди, организацията е била с почти военна йерархия. Как са го направили?

Шери Ан: Имали са строго йерархична структура. Измамата горе долу се състои в това. Подмамвате клиенти и им взимате паролите или пък ги лъжете да си инсталират малуеър.

След което взимате парите от сметките им и ги изпращате в други сметки в Япония.

След което имаме други хора, които са наети да отидат до ATM машини и да изтеглят парите.

След което тези хора дават парите на други, които купуват продукти в Япония, които се изнасят и продават в Китай, след което тези пари отиват в шефовете на бандата.

Идеята е, че имаше толкова напрежение между Пекин и Токио през последните години. Как властите в двете страни се справят с това. Те говорят ли си изобщо?

Шери Ан: Да, те го правят. Първите разговори от четири години между японската полиция и техните китайски колеги бяха проведени през октомври.

Така че сега те вече си говорят, говорят си за кибер престъпност. Също така в Япония най-големите японски банки предупреждават клиентите си и компенсират жертви във всеки отделен случай.

Президентът на Mitsubishi UFJ казва, че това на практика е игра на котка и мишка, защото всеки път, когато се опитат да защитят клиентите си, те се натъкват на нещо ново, някакъв нов трик, с който се измъкват пари.  

fallback
Още от Техно
fallback