fallback

Проблемите с кибер сигурността ще продължат и през 2015

Коментар на Майк Сентонас, бивш директор на MCAFEE за Азия за телевизия Bloomberg от Хонконг

11.12.2014 | 14:25 Автор: Георги Стоянов

Майк, нека започнем с това, какво мислиш за тази атака срещу Sony Pictures?

Майк Сентонас: Те определено са много притеснителни, като се имат предвид количествата интелектуална собственост, които са откраднати, предизвикателствата около компютърната програма, която е унищожена и най-вече заплахите, които са отправени към служителите.

Това са трудни времена за Sony, представям си.

Нека предположим, кой може да стои зад атаката. За момента това не е ясно, но все пак Sony вероятно разполага с едни от най-добрите файъруол програми, най-сериозните мерки за сигурност. Изненадващо ли е, че именно те станаха жертва на това?

Майк Сентонас: Не ме изненадва, за съжаление, защото има толкова много примери за големи мултинационални компании, които разполагат със сериозни бюджети за интернет сигурност и  които станаха жертва през 2014.

За съжаление това ни разкрива, колко комплексни са тези предизвикателства. Според всички доклади, с които сме запознати, включително тези на ФБР, това е била една много комплексна атака, която би затруднила, която и да е организация или дори правителство.

Да въпросът е Майкъл дали компаниите за кибер сигурност, като твоята, винаги изостават от хакерите? Хакерите наистина ли са едни гърди напред? Може ли да кажем така? 

Майк Сентонас: Нещата приличат малко на игра  на котка и мишка. Когато хакерите получат преднина, индустрията ги настига много, много бързо.

Понякога или технологичните компании или компаниите за кибер сигурност, като нашата, създават технологии, които правят атаките по-трудни.

След това хакерите се опитва да намерят заобиколно пътища. Така че това е предизвикателството. Това е светът, в който живеем.

Трябва да споделяме повече информация, трябва да обменяме информацията по-бързо, за да може да отговорим на тези атаки.

Абсолютно Майкъл, така че, какво очакваш през следващите години, по-скоро през следващата година? Трябва ли компаниите и правителствата да очакват повече такива комплексни атаки? Сигурен съм, че случаят е точно такъв. Но какво трябва да направят, за да се защитят?

Майк Сентонас: Кибер шпионирането ще продължи да е основен проблем през 2015. Ако вземем търговските вериги например, днес те държат толкова много информация за клиентите си, че неизбежно хакерите ще се опитат да проникнат в системите им.

Те могат да получат предимство, да научат повече за жертвите си. Вече имаме интернет от предмети. Започваме да използваме все повече технологии в ежедневието си.

Оставяме данните за здравословното си състояние в облак, използваме технологии за всичко, което правим.

Това е сфера, върху която трябва да се фокусираме. Както споменах, трябва да споделяме информацията доста по-бързо между публичния и частния сектор, между правителствата и частните организации.

Трябва да си помагаме и да се учим взаимно и това е нещо,  което трябва да се случва по цялата верига от учениците до експертите по кибер сигурност.

Трябва да станем по-бързи и пъргави в отговора си на тези атаки. Наистина трябва да се замислим за технологиите за интернет сигурност, които използваме. Работят ли те?

Трябва ли да направим нещо различно? 2014 беше една много трудна година от гледна точка на кибер сигурността.

fallback
Още от Техно
fallback