fallback

Как работи безжичното зареждане?

То не е толкова ефективно, колкото това с кабел

09.12.2014 | 15:17 Автор: Ирина Георгиева

Безжичното зареждане е сред реформаторските технологии в мобилния свят днес. То е точно толкова хубаво, колкото като се появи MicroUSB кабелът, който можеше да зареди всичко (естествено освен Apple). От Forbes коментират, че безжичното зареждане е далеч по-добро от MicroUSB кабела. Разликата е в комфорт, бързина и използваемост - ден и нощ.

Безжичното зареждане работи на принципа на електромагнитната индукция. Намотки от жици, които се намират в базова станция (пластинката за зареждане), създават магнитно поле, когато токът мине през тях. Това поле може да индуцира електрически ток в близкостояща намотка от жици, без всъщност да ги докосвате. Ако този проводник е част от схема за зареждане на батерията, тогава имате безжично зареждане.

/снимка: Elecfreaks.com/

Безжичното зареждане не е толкова ефективно, колкото това с кабел. Ефикасността му е около 60%-70% и се препоръчва зареждането на устройството, ако му е напълно изхабена батерията, да се осъществява чрез кабел.

Трябва да се отбележи, че литиево-йонната химия, използвана в батериите на смартфоните, обича кратките "изблици" на енергия, докато се зараждат. Точно това може да предостави и безжичното зареждане.

/снимка: Amazon/

Като всяка друга технология, има брой от системи, които искат да спечелят надмощие и да се превърне в "стандарт". За безжичното зареждане, това до голяма степен означава стандартът Qi (който се задвижва от Wireless Power Consortium), макар че американските потребители ще използват Power Matters Alliance, която е базирана на Power Mat technology. Естествено, двете технологии не се припокриват.

От Forbes са се съсредоточили върху Qi, най-вече защото имат личен опит и хардуер под ръка. Просто поставяте устройството надолу върху хардуера, а когато имате нужда от него - вдигате го и го използвате.

/снимка: Microsoft/

fallback
Още от Техно
fallback