Защо Япония не е Силициевата долина

Bloomberg с репортаж за японските предприемачи и предизвикателствата пред тях

09.12.2014 | 11:17 Редактор: Виктория Крумова
Защо Япония не е Силициевата долина

Шери Ан, Bloomberg: Такуро Йошида работи на място, което прилича на разхвърляно мазе, и създава смарт-пръстен, който според него ще помогне за контролирането на модерния живот.

Такуро Йошида, главен изпълнителен директор, Logbar: Слагате го на показалеца, докосвате го от едната страна и правите кръг.  

Шери Ан, Bloomberg: Еха! Сега свети! Но не е лесно японските стартъпи да се озоват в светлината на прожекторите. Набирането на средства може да бъде огромно предизвикателство. Logbar е финансирана от няколко „бизнес ангели“, личните спестявания на Такуро и повече от $800 000 от кик-стартер.

Такуро Йошида, главен изпълнителен директор, Logbar: Японските инвеститори обичат по-безопасни проекти.

Шери Ан, Bloomberg: Същото е и от другата страна на оградата – много млади хора искат стабилна кариера в голяма компания, обикновено следвайки пътя, поет от бащите им - така наречените “саларимен“ или хора, получаващи заплата. Съществува и едно избягване на риска, с което, според предприемача и специален съветник на премиера Абе, Уилям Сайто Япония греши.

Уилям Сайто, президент и изпълнителен директор, Intecur: Живеем в общество с манталитет, при който ако се провалите веднъж, не получавате втори шанс, и според това не е практично.

Шери Ан, Bloomberg: По-младото поколение обаче започва да се променя. 20-годишният Юта Сето е част от Lotus, които наскоро пуснаха нов онлайн пазар за приложения. Само за три месеца те са привлекли стотици разработчици, които от евтини азиатски страни продават на по-богати купувачи в Япония и САЩ.

Такаюки Миямото, президент на Lotus.F: Все повече страни проявяват интерес към инвестиране в стартъпи, но банките си остават консервативни към средни и малки компании.

Шери Ан, Bloomberg: Японските предприемачи казват, че правителството трябва да прави повече, за да подкрепя стартъпите. Според тях по-голямата част от официалната помощ е трудна за разбиране и с ограничен достъп. Но това е само едната страна на нещата.

Още по темата

Уилям Сайто, президент и изпълнителен директор, Intecur: Има определени очаквания от прекалено много японци, че очакват правителството да направи нещо, докато ако погледнем други страни, Сингапур, Силициевата долина, Израел – силно се съмнявам, че бизнесът, който стартира там, е благодарение на помощ от правителството или че са чакали управляващите да направят нещо. Някой е решил и го е направил.

Шери Ан, Bloomberg: Logbar и Lotus са две от все още малкото успешни истории, създадени от няколко млади човека с желание за риск. Въпреки това, успехът често е ефимерен – смарт-пръстенът не се радва на блестящи отзиви – дори са го наричали „най-лошият продукт, създаван някога“. Може е време да си припомним думите на Уилям Сайто, че провалът не е край, а опит и при това положителен.