fallback

Технологични стартъп компании във финансовия сектор

Коментар на Клеър Кокертън, изпълнителен директор на Innovate Finance за телевизия Bloomberg от Сингапур

01.12.2014 | 12:45 Автор: Георги Стоянов

Какви са очакванията, какви са аспирациите на Борис и неговия екип за тази визита?

Клеър Кокертън: Доведохме 10 технологични компании за финансови услуги тук в Сингапур. Това наистина е проучване на пазара за британските компании от сектора.

Търсим нови потребители, търсим партньорства с работещи компании за финансови услуги тук, търсим местни партньори, които биха ни осигурили достъп до азиатския пазар.

Знам, че някои правителства в Азия искат да стартират собствени технологични центрове, за да привличат финансови технологични компании. Защо мислите, че биха искали да инвестират в стартъп компании от Лондон в тази сфера, вместо да се опитат да генерират инвестиции на пазарите, където се намират?

Клеър Кокертън: В момента британските финансово технологични компании са водещи в глобален мащаб.

Имаме невероятни компании, които са готови за глобална експанзия, особено в сферата на финансовите услуги, валутната търговия, финансовите трансфери и разплащания и дори компании за Bitcoin търговия и иновации.

Ние събираме тези компании на международните пазари и те представляват една невероятна палитра от инвестиционни възможности за чуждестранни инвеститори и чуждестранни компании за дялови инвестиции.

Един пример за това е Infocomm, която идва в Лондон и открива офис при нас, за да научи и да се запознае с нашата невероятна финансово технологична екосистема.

Мисля, че разговаряхме с някои от тях. Вие съдействахте за стартирането на Level 39, може би някои хора не са чували за него – това е най-големият европейски фонд за развитие на технологични стартъп компании във финансовия сектор. Колко смятате, че ще се разрасне този сектор? До каква степен той ще остане спомагателен за традиционния финансов сектор и до каква степен ще го измести? Защото може би това е въпросът, на който, всички заети с по-традиционното банкиране се опитват да си отговорят. Те се питат дали трябва да прегърнат тези нови технологии или да се борят с тях?

Клеър Кокертън: Няма съмнение, че всички ние трябва да прегърнем технологиите, да развиваме бизнесите си, независимо дали става въпрос за голяма банка или за нова стартъп компания.

Level 39 беше създаден преди няколко години и е изключително успешен. Събрали сме над 800 апликации от цял свят.

Категоризираме финансово технологичния сектор в две широки категории. Традиционните финансово технологични компании – тези технологии, които помагат на банките да вършат работата си по-добре.

Става въпрос, разбира се, за финансов софтуер и инфраструктура, както и платформи за търговия.

Другата категория са компаниите занимаващи се с нововъзникващите финансови технологии.

Това са новите бизнес модели и технологии, които променят пейзажа на финансовите услуги и които предлагат нови опции за потребителите.

Това са пиър-ту-пиър мрежи за разплащане, системи за групово финансиране, компаниите за криптиране на виртуални валути, компаниите за анализа на данни.

Всички те предлагат нови продукти и услуги на клиентите, представляващи алтернатива на традиционните.

fallback
Още от Техно
fallback