Ето как може да разберем дали е разглобяван двигателят на автомобила ни

Възможно е моторът на колата да е претърпял основен ремонт, без да подозираме

19.12.2023 | 16:04 Редактор: Толя Стоянова
Ето как може да разберем дали е разглобяван двигателят на автомобила ни

Когато търсите употребяван автомобил, често можете да попаднете на модели с проблемни двигатели. Как обаче да разпознаете, че моторът на набелязаната кола е претърпял основен ремонт? Експертите припомнят, че ремонтът на двигателя може да бъде частичен или пълен. В първия случай могат да се сменят само отделни части, като уплътнение на главата на цилиндъра, бутални пръстени, маслени уплътнения или втулки на коляновия вал.

Пълният основен ремонт обикновено включва пробиване на цилиндрите и пълна подмяна на буталния възел, но това също така увеличава вероятността от сериозни проблеми в бъдеще. В същото време е трудно да се предвиди колко надеждно ще функционира двигателят след основен ремонт в дългосрочен план.

Един от най-честите показатели за основен ремонт на двигателя е напълно почистеното двигателно отделение. След това трябва да обърнете внимание на състоянието на уплътнителя в областта на свързване на главата на цилиндъра със самия блок - по време на основен ремонт фабричният уплътнител винаги се нанася равномерно, без увисване.

Друг признак за основен ремонт може да бъде повреда на болтовете, закрепващи главата на цилиндъра. Ако върху тях се виждат драскотини от инструмент, това е ясен знак за разглобяване на двигателя.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels