548 училища у нас са със статут на иновативни, компания внедри картингът в клас

Иновацията се въвежда за първи път, не само у нас, а и в световното образование

24.11.2023 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

548 български училища са със статут на иновативни. Статистиката представи министър Галин Цоков. Варненска стартъп компания внедрява картингът в класната стая, позволявайки на ученици сами да сглобят електрически картинг от нулата.

"Идеята е децата да го получават на части и го сглобяват в началото на една учебна година. Засегнати са няколко различни дисциплини, например химия и физика. Децата ще учат какъв е химичният състав на една батерия, какво става с електромотора и какви физични действия има при движение на картинга", обясни  Пресиян Теодосиев от стартъп компанията.

Тази иновация се въвежда за първи път, не само у нас, а и в световното образование. От следващата година ученици от 6 училища ще имат възможност да сглобят свой собствен картинг. В основата на тази идея е ученето, чрез преживяване.

"Един проект, по който могат да работят групи от деца, отбор от 3 деца могат да правят механиката на картина, отбор от три деца могат да правят софтуера, отбор от 4-5  деца могат да правят графичния дизайн", уточни още Теодосиев.

Иновативното решение беше представено на форум, организиран от Центъра за творческо обучение. 

"Съвременното образование е свързано със иновациите. Развитието на образователните системи минават през тях", каза министър Цоков.

Прякото участие и активността на ученика са  в основата на съвременната класна стая. Това обяснява Александър Ангелов, организатор на конференцията. 

Целта е една - учебният процес в училищата да бъде по-ангажиращ и интересен за учениците.

Вижте повече в репортажа.