Щатският флот разполага с първото си лазерно оръжие

Обхватът на лазера е до 16 километра, а серийното производство е предвидено за 2017

18.11.2014 | 17:17 Редактор: Георги Стоянов
Щатският флот разполага с първото си лазерно оръжие

Лазер, който може да свали дрони или да унищожи малък катер, е първото в историята на американския флот лъчево оръжие, тествано в реални условия.

Лазерната система, известна като LаWS, е инсталирана за пробни изпитания на транспортния кораб USS Ponce през лятото на 2014.

Обхватът на лазера е до 16 километра и тъй като мощността му е едва 50 киловата, цената на един изстрел е едва долар.

Основен технически недостатък на системата е, че лазерният лъч губи ефективността си при лошо време и не може да се използва срещу цели при липса на пряка видимост.

Цената на разработката е 40 милиона долара, а производството е предвидено да започне през 2017.

Разработването на лазерно оръжие в САЩ стартира още през 60-те години. През 1973 година е разработен първият химически лазер. Той е с дължина на вълната в инфрачервения спектър, която се разпространява доста по-лесно в атмосферата в сравнение с лазери с други честоти.

Mid InfraRed Advanced Chemical Laser (MIRACL) е изпробван за първи път в на полигона Уайт Сандс, Ню Мексико в средата на 80-те и е използван при различни експерименти от Пентагона.

Въпреки доказаната ефективност, проблеми с безопасността и логистиката на подобен тип лазери води до изоставянето на този проект.

През последните години набират скорост няколко конкурентни програми, базирани на Solid State Laser технологията, която за първи път е тествана в открито море през 2011 и на която е базирана Laser Weapon System (LaWS).

Екипи на Northrop Grumman, BAE Systems и Raytheon Corp. са избрани за разработването на прототипи на евтини и приложими в бойни условия лазери, които могат да бъдат инсталирани на плавателни съдове и самолети.

Неотдавна USS Ponce се отправи към Персийския залив за провеждане на тестове на системата LaWS в открито море.