fallback

Вижте автомобилa на бъдещето на Toyota

Bloomberg представя колата на бъдещето, задвижвана само с вода

18.11.2014 | 15:53 Автор: Виктория Крумова

Брайън Бремнър, Bloomberg: Това е Mirai – автомобилът на Toyota с горивен елемент. Mirai означава „бъдеще“ на японски и определено колата има футуристичен вид. Изглежда като че ли е от снимачната площадка на „Блейд Рънър“. Когато шофирате, колата е много тиха и има много малко вибрации, с което трябва да се свикне. Едно от предимствата на водородната кола пред електрическите е, че са необходими само 5 минути, за да се зареди, и е с обхват 480км, малко повече от сегашните електро-автомобили.

Още по темата

Един от големите проблеми на клиентите е безопасността на водородната кола и Toyota направи много, за да тества обвивката на водородния резервоар. Ако има някакъв проблем, сензорите веднага ще изпразнят водорода в определени случаи, а подсиленият въглерод около него е тестван по най-различни начини, дори и с куршум, за да е сигурно, че няма да избухне.

Едно от големите предизвикателства за колите с горивен елемент като цяло са станциите за зареждане. Ще имаме нужда от доста голямо развитие на инфраструктурата, за да може водородните помни да функционират навсякъде, с подкрепата на много автомобили с горивен елемент. В Япония правителството помага за финансирането им и сега и Калифорния е на е на път да изгради такива.

От екологична гледна точка,  едно от предимствата на тези автомобили е, че имат нула въглеродни емисии. Всъщност, единственото, което това нещо отделя, е вода и тя ще излезе от тръбата там долу.  

Самата кола с горивен елемент е противоречива. Tesla и Volkswagen не се изказват ласкаво за нея в различни речи и маркетингови материали. Имат и търговски интерес заради собствените си инвестиции в електро-автомобили и се опитват да хвърлят много съмнения за приложимостта й като кола за масовия пазар.

 

fallback
Още от Техно
fallback