fallback

Русия прави своя Wikipedia

16.11.2014 | 12:08

Президентската и Руската национална библиотека, и двете в Санкт Петербург започнаха да работят по реализацията на национална електронна енциклопедия, съобщи Итар ТАСС.

Ресурсът трябва да стане алтернатива на Wikipedia, която според авторите на проекта съдържа много неточности и необективни данни.

Техническите параметри на руската онлайн енциклопедия още се уточняват, но Президентската библиотека съобщава, че ще бъде достъпна едновременно от нейния сайт и от сайта на националната библиотека.

Ще се публикуват документи за руската територия.

„Необходимостта идва от това, че Wikipedia не е способна да информира за руските региони, живота в страната, подробно и достоверно“, съобщава Президентската библиотека.

Генералният й директор Александър Вершинин каза, че ще бъде създаден и виртуален музей, съобщава РИА Новости.

За ресурсите на новата библиотека вече са били предадени над 50 000 книги и архивни документи.

 

Президентската библиотека „Борис Елцин“

Открита е в Санкт Петербург през 2009.

Опитът за търсене и четене на документите „Учебник по история за средните училища“ и „Конституция на Руската федерация“, включени в Топ 100 на ресурсите на сайта показва, че достъпът до пълната версия става чрез поръчка и след регистрация.

За четене се изисква Microsoft Silverlight.

Сайтът има английска версия, но документите са в оригинал.

Съдържа аудиовизуална информация с тежко зареждащи се видеа.

 

Руски интернет

Министърът на отбраната и директор на Руското географско общество Сергей Шойгу предложи създаването на единен геопортал, обединяващ всички масиви картографски материали и хартиени карти, съхранявани в руските фондове, включително изображения от 17-18в.

В портала могат да участват Министерството на отбраната, Роскосмос, Московският държавен университет /МГУ/, Яндекс и други организации, притежаващи и обработващи спътникова информация.

Wikipedia, онлайн енциклопедията, събирана и писана от потребителите в интернет по света има страници, посветени на почти всички региони и градове на Русия в 11 часови зони, но Кремъл смята, че това не е достатъчно.

Президентът Владимир Путин обяви интернет за "проект на ЦРУ" и администрацията обяви, че трябва да се защитава и онлайн от заплахите на Запада, с нарастването на напрежението между старите съперници от времето на Студената война заради украинската криза.

 

Още по темата

Информационен суверенитет

От август блогърите в Русия с над 3000 последователи трябва да се регистрират в московската медийна регулаторна агенция и да спазват правилата, валидни за големите медийни организации, съобщава Ройтерс.

Новите правила са в рамките на „антитерористичен пакет“ от 2014, регулиращ обмена на информация в интернет. Законът е в сила от 1 август 2014. До ноември в Роскомнадзор са били регистрирани 130 блогъри от над 800 000 заявки, съобщи директорът на агенцията Александър Жаров в интервю за Коммерсант.

Руските власти са в преговори с Google, Facebook, Twitter, IBM, Microsoft, eBay, Spotify и др. компании за изпълнението на закона, според който сървърите, на които се съхраняват лични данни за руски граждани трябва да са на територията на Руската федерация. Законът влиза в сила от септември 2016.

fallback
Още от Техно
fallback