fallback

Военни нано-чипове в помощ на ранната диагностика на рак

Bloomberg с репортаж за технологична компания, която разработва устройства, които "надушват" ракови клетки

14.11.2014 | 14:47 Автор: Виктория Крумова

Том Макензи, Блумбърг: Трагичните събития на 11 септември се оказаха силен катализатор за фокусирането на много световни компании върху сигурността. Една от тях е малка технологична фирма в Кеймбридж, Великобритания. Owlstone спечели изгодна сделка за снабдяване на американските военни с модерни нано-чипове, които да улавят отровен газа на бойното поле. Сега тези чипове се модернизират, за да помогнат за лекуването на болести. Това е решение, вдъхновено от личната история на съоснователя на Owlstone Били Бойл.

Били Бойл, съосновател, Owlstone: Съпругата ми има рак на дебелото черво. Поставиха й диагнозата късно и ако това беше станало по-рано, шансовете й да се излекува щяха да са по-големи.

Още по темата

Том Макензи, Блумбърг: Owlstone казват, че чиповете им, които могат да бъдат програмирани да „надушват“ болестта, биха могли да наблюдават дъха и така значително да подобрят диагнозата и евентуално да спасят милиони човешки животи.

Били Бойл, съосновател, Owlstone: Химикалите в дъха могат да бъдат предупредителни маркери за болестта. А той е чудесен неинвазивен начин за поставяне на диагноза.

Том Макензи, Блумбърг: Едно от основните предизвикателства е да се проектира машина, която да е достатъчно малка и евтина за всекидневна употреба.

Били Бойл, съосновател, Owlstone: Опитваме се да сведем функциите до устройство, което да е с размерите на пакетче захар, което можете да се използва на бойното поле за улавяне на токсични газове, но и в лекарския кабинет, за да се постави ранна диагноза.

Том Макензи, Блумбърг: С достатъчно финансиране, Owlstone вярват, че до две години могат да пуснат на пазара детекторите на рак по дъха.

 

fallback
Още от Техно
fallback