fallback

Виртуална реалност в реалния свят

Коментар на Томас Дорта, главен дизайнер на Hyve3D за телевизия Bloomberg

11.11.2014 | 16:29 Автор: Георги Стоянов

На последния етаж на училището по дизайн към Университета в Монреал е мястото, където виртуалният свят постепенно се слива с реалния.  

Това е Hyve 3D, което означава Hybrid Virtual Environment 3D. Hyve създава виртуална реалност като я прожектира в цяла стая.

За сега технологията се използва главно от дизайнерски компании, архитекти и производители на автомобили.

Аниматори от Холивуд също започват да се интересуват от идеята. Те използват технологията, за да създават сторибордове на напълно развити анимирани светове.

Да рисувате 3D всъщност е много по-радикална идея, отколкото може да си представите.

Нека да опитаме да нарисуваме куб в двумерно пространство. Когато рисувате куб, вие използвате нещо, което се нарича подход на Брунеллески.

Така вие създавате перспектива и лъжете съзнанието си, че вижда 3D обект, въпреки че всъщност той е плосък.

"Навлизаме във виртуалния образ. Мисля, че този проект е важен, защото той може да промени начина, по който работим с 3D и как образите взаимодействат с тялото ви. Дори и днес, когато отидете в архитектурно училище, ние преподаваме перспектива по начина, по който сме го правили в ренесанса. А ние живеем в 2014 и търсим нови начини да представим 3D света", казва, Томас Дорта дизайнер на Hyve 3D.

Hyve струва около 50 хиляди долара, доста по-малко от конкурентни системи, чиято цена може да достигне един милион долара.

И това е така, защото голяма част от хардуера, който Hyve използва, може да се купи свободно от магазина.

В Hyve не става въпрос за един куп нови хардуерни джаджи.  По скоро става въпрос за нов начин на взаимодействие със света около вас, както с виртуалния, така и с реалния.

 

 

fallback
Още от Техно
fallback