fallback

Сингапур пуска балон-радар от 2015

03.11.2014 | 10:45

Сингапур пуска балон с радарно оборудване и системи за ранно предупреждение над острова.

Липсващ самолет и зачестили пиратски нападения накараха града-държава да засили мерките за охрана на територията по въздух и море.

Системата е автоматизирана. Балонът е пълен с хелий.

Размерите му са като на олимпийски басейн.

Ще бъде вързан към земята /във военна база/ с въжета и ще се носи на 600 метра височина, съобщи министерството на отбраната на сайта си.

Проектът стартира през 2015.

"Авиацията и морският транспорт трябва да се следят внимателно в светлината на неотдавнашните събития, например MH370, каза Рохан Гунаратра, директор на Международния център за изследвания на политическото насилие и тероризма в технологичния университет Nanyang в Сингапур.

"Затова е от изключително значение правителствата да преразгледат съществуващите възможности и да изградят нови", добави той.

Издирването на полет 370 на Malaysia Airlines, който изчезна през март 2014 с 239 души на борда накара авиоиндустрията и правителствата да търсят по-добри системи за проследяване.

Отвличанията на малки петролни танкери от въоръжени групировки, действащи в ЮИ Азия увели риска по най-прекия път между Близкия Изток и Китай, пролива Малака.

Пет от всеки шест нападнати от пирати кораби по света през третото тримесечие са плавали в ЮИ Азия, по данни на International Maritime Bureau и Международната търговска камара. През 2014 е имало 178 пиратски нападения, спад от 352 през 2011.

Балонът в Сингапур ще бъде подобен на тези, които се използват на голф турнири.

Чуйте коментара от Сингапур на Хаслинда Амин от Bloomberg във видеото.

 

fallback
Още от Техно
fallback