fallback

Ново предупреждение за климатичните промени от IPCC

02.11.2014 | 16:31

Междуправителственият панел по климатичните промени /IPCC/ съобщи в доклад, че по-голямата част от електричеството в света може – и трябва – да се произвежда от нисковъглеродни източници до 2050.

Неограниченото използване на изкопаеми горива трябва да спре до 2100, ако светът иска да избегне опасни промени в климата, мащабни и необратими, съобщава Би Би Си.

„Науката си каза думата“, заяви ген.секретар на ООН Бан Ки Мун. „Няма място за съмнение в посланието им. Лидерите трябва да действат. Времето ни притиска“.

Докладът на IPCC бе публикуван в неделяу 2 ноември 2014 в Копенхаген след седмица усилени дебати между учени и правителства.

„Съществува мит, че действията за ограничаване на промените в климата ще са много скъпи“, каза Бан Ки Мун. „Бездействието би струвало повече“.

В документа се казва, че намаляването на емисиите парникови газове и от ключово значение, ако искаме да ограничим глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий – цел, приета през 2009.

За производството на електроенергия това би означавало бързо преминаване от въглища към възобновяеми източници и други нисковъглеродни форми, включително ядрена енергия, съобщава Би Би Си.

Докладът предлага ВЕИ да увеличат дела си от сегашните 30% дял до 80% от енергийния микс до 2050г.

В дългосрочен план докладът изключва генерирането на енергия от изкопаеми горива до 2100.

Трите предишни доклада на IPCC, публикувани в последните 13 месеца посочиха причините, ефектите и потенциалните решения на промените в климата.

Новият документ свързва трите фактора в едно с цел да информира политиците, ангажирани в опит да постигнат нов глобален договор за климата до края на 2015.

Докладът потвърждава вече известни позиции:

-    Затоплянето е „недвусмислено“ и човешкото влияние върху климата – ясно;

-    От 1950 се наблюдават безпрецедентни промени в сравнение с миналото;

-    Периодът от 1983 до 2012 е бил най-топлият в 30-годишния период в последните 1400 години;

-    Затоплянето дава отражение по света в повишаване киселинността на океаните, топенето на арктическия лед и по-ниските реколти в много части на света;

-    Без координирани действия спрямо въглеродните емисии, температурата ще се повиши в близките десетилетия и може да стигне до 5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива до края на този век.

Страните трябва да се адаптират бързо, но почти всички сценарии предвиждат почти нулеви емисии парникови газове до 2100.

 

fallback
Още от Техно
fallback