Кои работни места могат да изчезнат заради изкуствения интелект?

Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

11.07.2023 | 22:47 Редактор: Михаела Кирилова
Кои работни места могат да изчезнат заради изкуствения интелект?

Най-богатите страни в света трябва спешно да се подготвят за въздействието на предстоящата "революция на изкуствения интелект (ИИ)", която ще промени работните места, ще създаде нови и ще накара други да изчезнат, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Бързото развитие на изкуствения интелект с инструменти, които могат да генерират есета, да създават изображения и дори да преминават медицински изпити, породи опасения, че той може да замени цели сектори от работната сила чрез автоматизация.

В своята прогноза за заетостта за 2023 г. ОИСР заяви, че "досега" има малко доказателства за значителни отрицателни последици за заетостта от изкуствения интелект.

"Макар че внедряването на ИИ все още е сравнително слабо, бързият напредък, намаляващите разходи и нарастващата наличност на работници с умения в областта на ИИ показват, че икономиките на ОИСР може би са на прага на революция в областта на ИИ", се казва в доклада.

"Въпреки че има много потенциални ползи от ИИ, съществуват и значителни рискове, на които трябва да се обърне спешно внимание", според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В тази международна и влиятелна организация членуват 38 държави - от Австралия до Великобритания, Канада, Германия, Япония, Мексико и Съединените щати.

ОИСР заяви, че е "жизненоважно" да се съберат по-добри данни за навлизането и използването на ИИ на работното място, "включително кои работни места ще се променят, ще бъдат създадени или ще изчезнат и как се променят нуждите от умения".

Използването на ИИ като цяло е съсредоточено в големите фирми, които все още експериментират с новата технология, и много от тях изглеждат склонни да заменят персонала, каза Стефано Скарпета, директор на ОИСР по заетостта, труда и социалните въпроси, съобщи БГНЕС.

"Ясно е обаче също така, че потенциалът за заместване остава значителен, което поражда опасения за намаляване на заплатите и загуба на работни места", пише той в редакционна статия.

ИИ има потенциал да подобри безопасността на работното място чрез намаляване на "досадните или опасни задачи" и да доведе до по-високи заплати за работниците, чиито умения допълват технологията, се казва в доклада на ОИСР.

Но той може също така "да остави работниците в работна среда с по-високо темпо" и да намали заплатите на тези, "които се оказват притиснати в намален дял от задачите поради автоматизацията".

Според ОИСР, когато се вземе предвид изкуственият интелект, работните места с най-висок риск от автоматизация представляват 27% от заетостта.

"Използването на ИИ е свързано и със сериозни етични предизвикателства, свързани със защитата на данните и неприкосновеността на личния живот, прозрачността, пристрастията и дискриминацията, автоматичното вземане на решения и отчетността", заяви Скарпета.

"Необходими са спешни действия, за да се гарантира, че ИИ се използва отговорно и по надежден начин на работното място. От една страна, е необходимо да се даде възможност на работниците и работодателите да се възползват от предимствата на ИИ, като същевременно се адаптират към него, по-специално чрез обучение и социален диалог", каза той.

Снимка: Pexels