fallback

Сигурността на личните данни в смарт градовете на бъдещето

Коментар на Стив Ленард, председател на Infocomm за телевизия Bloomberg

22.10.2014 | 17:26 Автор: Георги Стоянов

Вие сте базиран в Сингапур, Infocomm е базирана в Сингапур, какво ви води в Лондон, какво ви интересува тук?

Стив Ленард: Лондон е страхотно място за много неща. Тук има великолепни стртъп компании, много иновации.

Също така правителството прави много в подкрепа на всичко това. Има страхотни университети, като Imperial.

Правят се много изследвания и има много свободен капитал за рискови инвестиции. Така че цялата динамика, необходима, за да изградите една страхотна стартъп компания е тук. 

Ние вярваме, че Сингапур има много от същите характеристики и затова, за нас това е едно естествено партньорство, което пренасяме в Лондон.

А какво можете да предложите Стив на тези технологични стартъп компании в Лондон, което е уникално. Привкусът на Сингапур, който ще помогне на  тези стартъп компании?

Стив Ленард: Приемаме Лондон за портал към голяма част от Европа и приемаме Сингапур за портал към голяма част от Азия.

Така че това, което носим, не се измерва толкова в пари, защото тук има много пари, колкото в подкрепата на една доста широка мрежа в Азия.

Ние познаваме много инвеститори, строителни предприемачи, инженери и представители на академичната общност.

Така че искаме да сме един добър партньор, на базирани в Лондон стартъп компании, които имат амбицията да пренесат своите технологии в Азия.

Кажете ни малко за Startupbootcamp FinTech . Имам предвид, че FinTech е най-горещата тема в момента. Кажете ни нещо за това. Защо направихте инвестицията. Кажете ни повече.

Стив Ленард: Разбира се, Startupbootcamp правят някои страхотни неща с FinTech. И ние вярваме, че Сингапур е горещо място и за финансовата индустрия по същия начин като Лондон.

Така че това, което ние правим е да гарантираме, че Startupbootcamp пренасят част от опита си в Сингапур.

Така за първи път ще изградим подобен мост – FinTech връзка между Сингапур и Лондон, след което може да разширим операциите и на други пазари.

Напоследък говорим много за смарт градове и говорим доста за така наречения интернет от предмети. Имаме резултатите на Arm, базираният във Великобритания производител на чипове. Сингапур, разбира се, иска да се превърне в първата смарт страна. Кажете ни за плановете там, какво точно ще бъде проследявано, как информацията ще бъде събирана и наистина ли компютрите ще знаят за нас всичко?

Стив Ленард: Това е важен въпрос, защото вече има много смарт градове и там се случват някои наистина вълнуващи неща.

Ние обаче вярваме, че Сингапур има уникалната възможност да се превърне в първата смарт страна.

Така че ние се опитваме да обединим всички изследвания, провеждани в университетите, много от енергията на стратъп компаниите, голяма част от инвестиционния капитал и търсим съдействие от правителството, защото част от ролята на Infocomm Development Authority of Singapore, от която ние сме част, е да осъществява информационните проекти на правителството.

Така че искаме да представим на правителството тези технологии, за да може да запазим водещата си позиция в тези услуги. 

Сега, когато говорим за смарт страна, не става въпрос толкова за следене, колкото за идеята за информационно табло.

Ако се замислите за формула едно и всичките телеметрични данни, които подобряват представянето на болидите на всеки завой, ние искаме да разберем, какво може да направим в Сингапур за ефективното използване на енергията, в здравеопазването и в сферата на обществената безопасност и транспорта.

Пред нас има много предизвикателства. Защото Сингапур е плътно населена територия.

Става въпрос за чипове на кофите за боклук, чипове на уличните лампи, чипове на кръстовищата? За какво става въпрос?

Стив Ленард: В много отношения в много градове вече има сензори навсякъде. Независимо дали говорим за видео камери или просто сензори, които ни казват, че е 32 градуса по Целзий.

Така че от такава гледна точка мрежата вече съществува. Това, което се опитваме да направим, е да разберем, как да усъвършенстваме тази система, как да събираме данни по по-интелигентен начин и какво може да направим с тях, за да постигнем по-голяма ефективност.

Така че не става въпрос да поставяме сензори на всичко, въпреки че това е част от идеята.

И когато казвате, че не става въпрос за следене, а просто за информационно табло, това не е ли все едно да кажем, че не става въпрос за домати, а за доматен сос. Много хора ще приемат това както посегателство срещу личното им пространство. Какво ще кажете на тях? В тези времена това е ключов въпрос?

Стив Ленард: Това е важен въпрос. Ние разбираме, че определени данни са лични и искаме да ги защитим от всички.

След това имаме данни, които са анонимни. Те също са важни, но при тях нашите усилия ще са насочени в това да защитим анонимността на техните източници.

Така че имаме или неприкосновеност на данните или неприкосновеност на анонимността на източника на тези данни.

Ето защо ние отдаваме голямо значение на анонимността, която според нас е основен елемент на неприкосновеността на личните данни.

Така че, разбира се, че сме взели предпазни мерки. Съществува и много сериозна правна рамка по отношение на защитата на личните данни.

Но това, което е по-важно, е посланието, което се опитваме да отправим към гражданите, което обяснява, как се използва всичко това, как то може да помогне в ежедневието им и по какъв начин може да направи живота им по-добър.

Така че нашите усилия в тази комуникация са много важни.

Приема ли се всичко това?

Стив Ленард: Винаги ще има група хора, които ще казват, чакай те малко, какво означава всичко това и могат ли лошите да направят това и това, но подобни проблеми има навсякъде, както в Сингапур, така и по цял свят.

Трябва да сме сигурни, че можем да гарантираме сигурна защита.

Стив, ти спомена какво значение може да има всичко това за Марк, Ана и мен самия. Но вие също така разговаряте с правителства. Какви са основните приоритети? В здравеопазването или в мониторинга? Какви са основните дискусии, които водите на правителствено ниво? Може би за сигурността? Дай те ни някаква представа.

Стив Ленард: Със сигурност сигурността е най-високият приоритет на всяко правителство в много отношения.

Да гарантираме безопасността на хората е много високо в списъка, ако не и на челно място.

След това обаче мислим за предизвикателствата, които произтичат от тези мега трендове.

Имаме застаряващо население, пренаселена околна среда и това има последствия за здравето на хората и така нататък.

Така че разговаряме с много правителства. Стремим се да защитаваме хората по ефективно и да улесним транспортната система.

Водим тези разговори и с Великобритания, както и с много други правителства.

 

fallback
Още от Техно
fallback