fallback

Облакът намали печалбата на SAP

20.10.2014 | 14:59

Германският производител на бизнес софтуер SAP обяви на 20 октомври 2014, че намалява очакванията си за оперативната печалба за годината на фона все по-голямото желание на клиентите да купят софтуера по интернет, вместо като пакет, с което отлагат признаването на тези продажби.

SAP съобщи, че очаква оперативната печалба за 2014 да се понижи до 5,8 млрд евро от 5,8-6 млрд евро досега.

Директорите на компанията съобщиха, че ускореното преминаване от продажба на софтуерни лицензи към интернет-базиран облачен софтуер ще намали печалбата им за 2014, но ще подкрепят приходите и печалбата в идните тримесечия.

SAP е специалист в предоставяне на бизнес приложения за компании, но се оказва под силния натиск на по-евтини конкуренти, предлагащи услуги по интернет, в "облака".

"Забавянето в облака няма абсолютно никакъв смисъл", каза главният финансов директор на SAP Лука Мучич пред репортери в конферентен разговор, цитиран от Ройтерс.

Сред клиентите на SAP са Coca-Cola, McDonald's и Vodafone, които също преминават към облака, защото така няма необходимост от предварителни разходи за купуване на лицензи за софтуер, специален хардуер или инсталация, което дава на клиентите повече гъвкавост и отговаря на променливото пазарно търсене.

Докато приходите от класическите софтуерни пакети на SAP се отчитат незабавно, продажбите в облага се признават постепенно за три години. Те изискват повече предварителни инвестиции, временно забавяйки печалбата, но подкрепят продажбите и печалбата в следващите тримесечия.

Коментар от Лондон на Манъс Крани, Bloomberg.

"Един от лидерите в сегмента на софтуерните системи за бизнеса и клауд технологиите SAP намали прогнозата си за приходите за настоящата 2014 година.

Успоредно с това финансовите резултати на компанията за третото тримесечие се оказаха по-слаби от очакванията.

Оперативната печалба за месеците от юли до септември възлиза на 1,36 милиарда евро.

Това е малко под предварителната прогноза на експертите. Пприходите от продажби на софтуер също бяха разоароващи в размер на 952 милиона евро при очаквания за 967 милиона.

Резултат от всичко това е фактът, че оперативната печалба на SAP ще достигне нива между 5,6 и 5,8 милиарда евро за тази година.

Предишната прогноза, публикувана през юли, беше за печалба от 5,8 - 6 милиарда евро.

Сега тази очаквана сума беше занижена от ръководството на SAP. Междувременно те осъществиха придобиването на Concur technology за над 7,4 милиарда евро.

Това беше една от най-горещите сделки тази година.

Поглед и към сегмента на облачните технологии, ключов за развитието на компанията.

Там приходите надвишиха прогнозите на анализаторите и достигнаха 278 милиона евро за предишното тримесечие, целевото ниво за цялата 2014 година е около 1 милиард евро.

Така че като цяло продажбите на софтуерни продукти са разочароващи, но при поддръжката и клауд технологиите резултатите са по-добри от очакваното.

Нормата на печалба обаче пада до 31,8 процента спрямо досегашните 32%".

 

fallback
Още от Техно
fallback