Пазарджик е един от градовете с най-бърз интернет у нас

В международна класация за скоростта и достъпа до интернет страната ни се нарежда сред първите 23

18.10.2014 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
Пазарджик е един от градовете с най-бърз интернет у нас

Градовете с най-бърз интернет у нас е са Раковски, Ботевград и Пазарджик, показват данните на Ookla.

В международната класация NET INDEX EXPLORER на Ookla, изготвена по показателните бързина и достъпност на интернет, страната ни е на 23-о място от 195 страни.

На първите места в света са Хонконг и Сингапур, следвани от Румъния.

/Източник: Ookla/

Над 3,6 милиона българи сърфират в интернет. Това са 53% от населението на страната. Оказва се, че на местно ниво у нас най-бърз е интернетът в по-малките градове, където лидери са местните доставчици. В по-малките населени няма голямо натоварване на мрежата, защото няма много клиенти и затова могат да осигуряват високи средни скорости. Средната скорост се мери не върху броя на населението, а върху интернет-потребители.

В София има много поддоставчици, стремящи се да покрият по-голяма част от населението, което води до абсурдно ниски цени за доста минимални скорости. Това е обяснението на привидния парадокс малки градове да имат по-добра скорост от столицата.

/Източник: Ookla/

Към 14 октомври Пазарджик е в Топ 10 на българските градове с най-бърз интернет със скорост на сваляне на данни от 44 Mbps, след Раковски, и Ботевград.

Доста по-назад средно с 37 Mbps остават София, Пловдив и Варна.

На Топ 10 на доставчиците у нас се нареждат изключително регионални оператори.

/Източник: Ookla/

Измерванията на скоростта на интернет връзката се правят до собственото ISP, показващи максимално възможна скорост; скоростта до български и международни доставчици зависи от договора на крайния потребител с неговото ISP и обикновено се определят различни скорости за български и международен трафик.

Обикновено договорите за доставка на интернет до крайния потребител дават максимална скорост, но не я гарантират /зависи от договора, четете дребния шрифт/.

Затова скоростта до хоствани в България ресурси и хоствани в чужбина ресурси е различна.

Случаите с Google, Yahoo и др. са по-особени, заради наличие на входна точка в България.

/Източник: Akamai/

Горната снимка показва интернет трафика според данните на Akamai за 18 октомври 2014. Според нея най-активно използване на интернет има в Европа /в червено/.