Застрашени ли са от изчезване автомобилните компании?

След 2030 г. бъдеще има само за онези, които продават над 3 милиона коли годишно

26.04.2023 | 11:48 Редактор: Михаела Димитрова
Застрашени ли са от изчезване автомобилните компании?

През следващите години автомобилният пазар ще претърпи значителна консолидация и броят на световните производители може да бъде намален до десет. Такава прогноза изрази Браян Гу, който е заместник-председател на борда на китайския производител на електрически превозни средства Xpeng, в интервю за Financial Times.

Според автомобилния шеф пазарът ще бъде много по-концентриран и само компании, които продават повече от 3 милиона коли годишно, ще попаднат в този списък. За сравнение - лидерът на световния пазар Toyota миналата година е продал около 10,5 милиона автомобила, Tesla - 1,3 милиона, а самата Xpeng - само 120 700.

Донякъде песимистичната прогноза идва в труден момент за Xpeng, след като през първото тримесечие на тази година продажбите на компанията се свиха с 50 процента и се нарежда на 12-о място по обем на доставките само сред китайските фирми.

В същото време Браян Гу отбеляза, че търговската война между Китай и САЩ може значително да усложни живота на китайските производители. Първо не позволява на компаниите от Китай да навлязат на американския пазар. А самата Xpeng, която планира да се разшири в Европа, все още не се готви да стартира в САЩ.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay