Microsoft обърка броенето и представи Windows 10

Важна характеристика на Windows 10 е завръщането на бутона Старт Меню

01.10.2014 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева
Microsoft обърка броенето и представи Windows 10

Microsoft представи детайли около новата си операционна система. Изненадващо тя ще носи името Windows 10 и е наследник на последната версия Windows 8. Софтуеърът ще бъде предназначен за широка гама устройства от лаптопи и персонални компютри, до смартфони, таблети и Xbox игри. Приложенията за всяко от тях ще се продават в един общ магазин.

Важна характеристика на Windows 10 е завръщането на бутона Старт Меню, който отсъстваше при осмицата. Все пак визуално няма големи разлики с нея и с версията Windows 7. 

Специалистите посочват, че за Microsoft е от голяма важност продуктът да се приеме добре от бизнеса, тъй като Windows 8 не може да се похвали с това, а втори пореден нeуспех би бил тежък удар върху компанията. В момента, например, дялът на компютрите, опериращи с Windows 8 по света е едва 13,4%, според  NetMarketshare. В контраст с това, цели 51.2 на сто са с Windows 7, а 23.9% с Windows XP.

Внедряването в корпорациите и лаптопите на служителите обикновено става поне една година след официалното представяне на софтуеъра. Изчакването се прави с цел компаниите да дадат възможност на своите инженери да опознаят по-добре технологията, за да може безпроблемно да я въведат в работата на служителите й. 

За сега операционната система е в своята бета версия и се тества, като първите продажби и инсталирани машини с нея ще се появят в първите месеци на 2015-а, обявиха от Microsoft. Подробните техническите характеристики на системата ще станат известни по-късно през октомври.