Мебели-роботи, които се сглобяват сами

08.09.2014 | 13:18
Мебели-роботи, които се сглобяват сами

Готови ли сте за бъдещето?

Учените от лабораторията по биороботика към Политехниката в Лозана /Biorobotics Laboratory, École Polytechnique Fédérale/ разработиха малки роботизирани модули, наречени румботи /Roombots/.

Те могат да се променят сами в маси или столове.

Проектът е финансиран от швейцарския Национален изследователски център /NCCR/.

В сравнение с "монолитните" роботи, модулните предлагат по-голяма гъвкавост и устойчивост в решаване на поставените задачи.

Изследователите обясняват, че румботите могат самостоятелно да се свързват помежду си, създавайки различни видове мебели - столове, маси, дивани, според изискванията на потребителя.

Приложението на румботите не само това.

Те могат да помагат на хора с двигателни затруднения, предоставяйки им различни опори. Могат да се използват в конферентни зали, за създаване на интерактивно изкуство или дори да станат елементи от Международната орбитална станция.

Когато няма нужда от тях, модулните роботи могат да оформят статична структура като стена или кутия.

Изследователите от Лозана признават, че мечтаят да направят мултифункционални модели, които да се интегрират с мебелите и да позволят на потребители и инженери да ги комбинират за различни цели.

Лабораторията е получила финансиране от SNF /Швейцарската национална научна фондация/, което стартира през септември 2014. То ще помогне в разработката на мултифункционални и спомагателни роботизирани мебели в сътрудничество с Shili Lab и DomoSafety.

Вижте репортажа във видеото.