Acer предлага частен облак

04.09.2014 | 10:23
Acer предлага частен облак

На технологичното изложение в Берлин Acer представи два ноутбука от серията Aspire R, два от серията Aspire Switch 2-в-1, три таблета от серията Iconia  и смартфони.

Компанията се сети и за една стара своя идея - облакът.

Коментар от Тайпе на Тим Кълпан, Bloomberg News


Говорихме за Acer - преди пет години те бяха едни от най-горещите технологични компании. След Apple, разбира се.

През 2001, буквално една седмица преди Стив Джобс да излезе и да обяви iPod, Acer представи идеята мегамакро. Тогава беше приета като странна.

Идеята беше от собствено устройство да ползвате ресурси през интернет.

Те не успяха да я изпълнят, защото този, който я предложи подаде оставка като председател на борда и след това започнаха да правят ноутбуци.

И ето - миналата година се опитаха да съживят идеята.

Казаха си: "Идеята за клауд къмпютинг беше добра - хайде да направим нещо."

По отношение на сигурността - в края на годината, много се говореше за киберсигурност. Всъщност сега хората се страхуват повече от NSA. Че Агенцията може да пусне пипалата си в пощата ви в Yahoo или в Hotmail.. Във Facebook,.. да чете какво пишете..

Но идеята от края на миналата година беше да помогнат на потребителя да си направи свой облак.

Използвате компютъра си вкъщи или някакъв сървър - собствено устройство, което пази вашата лична информация - снимки, видео, документи. Всичко това си стои на вашия компютър, у вас, а Acer ще ви помогне да направите платформата, със софтуера, приложенията за iPhone и Android, с които ще се свързвате.

Това е идеята им.

Сега, когато чуваме как известни личности са били хакнати и информацията им, личните им неща, са били пазени, но на нечий друг сървър, тази идея изглежда привлекателна.

Разбира се, има трудности, но Acer все пак се сетиха за това. И се надяват тя да заработи за тях и потребителите да я прегърнат.