fallback

Срив на облачните услуги на Microsoft

Коментар на Джак Кларк, Bloomberg

19.08.2014 | 17:44 Автор: Георги Стоянов

Облачната услуга на Microsoft Corp., Azure, критична част от плана на директора Сатя Надела да промени софтуерната компания, претърпя голям срив вчера в продължение на пет часа.

Azure позволява бизнес достъп до компютърни ресурси и използване на програми през Интернет.

Услугата бе възстановена след смущенията, засегнали шест главни компонента в многобройни центрове за обработка на данни, съобщи компанията на сайта си.

Комента на Джак Кларк от Bloomberg.

Многобройни ключови компоненти на системата отказаха в много центрове за данни по цял свят едновременно. И това е притеснителният елемент. Други облаци, които се поддържат от Amazon и Google имаха проблеми в отделни райони, но не и по едно и също време. Заради това сме загрижени.

Имало е такива сривове в системата и преди?

Джак Кларк: Да, последният голям, глобален срив се случи, когато база данни престана да функционира през февруари 2013.

Последният път, когато Amazon пък имаше подобни проблеми, в подобни мащаби, беше през август 2011. Облакът на Micorsoft беше стартиран малко след тези на Amazon и Google и имаше проблеми с разрастването си.

Колко неприятно е това, Джак, за изпълнителния директор на компанията Сатя Надела, защото той се беше фокусирал именно върху мобилния и облачния бизнес на Micorsoft от месеци?

Джак Кларк: Това е така, но като се има предвид неговия опит в изследователския отдел на компанията, както и в отдела за интернет услуги, той добре знае, колко са трудни нещата.

Така че, въпреки че може да е малко ядосан, той може да различи и добрите знаци. Ако Microsoft има проблеми като този,  това означава, че има доста голямо търсене за облачни услуги.

Въпреки че е жалко, че срива в системата засегна хората по този начин.

Джак, кажи ни колко важен е този бизнес за Microsoft точно сега?

Джак Кларк: Тази година подразделението на компанията, което отговаря за облачните услуги, прогнозира, че ще генерира продажби за 4,4 милиарда долара. Това е може и да е под 5% от прогнозираните за годината приходи на Micorsoft като цяло, но това е стратегически изключителна важна сфера и както Сатя Надела каза, с навлизането на един свят, доминиран от изчислителни облаци и мобилни устройства, тази технология трябва да проработи.

И Надела е толкова голям в бизнеса, че е готов да скочи в ледената вода?

Джак Кларк: Да и това е предизвикателство за изпълнителните директори и на другите облачни компании, така че те може би не се чувстват толкова спокойни този път.

 

fallback
Още от Техно
fallback