fallback

Енергийната криза свива производството на коли, возилата ще са с милион по-малко

Разходите за сглобяване на автомобили са нараснали с между 687 и 773 евро

11.10.2022 | 16:25 Автор: Петя Кръстева

S&P Global Mobility предупреди, че при своя най-мрачен сценарий енергийната криза в Европа може да намали производството на автомобили с близо 40%, или с повече от 1 милион превозни средства на тримесечие до края на 2023 г., съобщава Ройтерс.

В доклад, озаглавен "Зимата идва", S&P Global Mobility посочва, че веригата на доставки на автомобилната индустрия – вече разтърсена от пандемията от Ковид-19 и руската инвазия в Украйна, "може да бъде изправена пред огромен натиск" от рязко нарастващите разходи за енергия или дори от прекъсвания в електрозахранването.

"С рязкото покачване на цените на енергията в Европа една сурова зима може да изложи определени автомобилни сектори на риск да не могат да поддържат производствените си линии работещи", предупреждава S&P Global Mobility.

Консултантската фирма изтъква, че разходите за производството на автомобили вече са нараснали до между 687 евро и 773 евро на превозно средство, което е значително повече от нивото от 50 евро преди енергийната криза, което натоварва по-специално по-малките доставчици.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback