Apple и Samsung се споразумяха

Зеб Екърт, Bloomberg

06.08.2014 | 10:06

Коментар на Зеб Екърт, Bloomberg


"Споразумението касае съдебната битка, която се водеше вече няколко години в общо 8 държави.

Сега двете компании са съгласяват да прекратят всички спорове извън Съединените щати. Вероятно и Samsung, и Apple са стигнали до извода, че борбата е безмислена.

Юридическата защита на патентите е изключително сложен процес, особено когато трябва да се спазва законодателството на различни държави - в случая, както казахме, 8.

Така че е изключително трудно да се изработи универсален стандарт. Сега продължава само съдебната битка в Съединените щати.

Там е и най-големият пазар и за двата технологични гиганта, особено за Apple.

Патентните спорове се прекратяват в Австралия, Япония, Южна Корея, Германия, Холандия, Великобритания, Франция и Италия.

Според анализатори това е сигнал, че може би наближава и окончателното решение на този конфликт, който никак не се харесва на инвеститорите.

Вероятно разумът все пак ще надделее, за да се спестят разходи на места, които не са особено  перспективни. Но в Съединените щати битката продължава. А там залозите са доста високи.

"Действително е така. И патентите в Съединените щати, които се защитават от Службата за патентите и търговските права, са именно тези, които и двете компании биха искали да притежават.

Вече видяхме, че развитието на съдебната битка отвъд Океана, която се води между Apple и Samsung и вероятно ще им струва милиарди долари, се проточи доста във времето.

Съдът в Калифорния например наложи глоба от 2 милиарда долара на Samsung, която впоследствие беше обжалвана от южнокорейската компания.

Тоест делата все още не са приключили. Иначе става въпрос за доста атрактивен бизнес и за мого ценни технологии.

Apple обвинява Samsung, че копират част от техните дизайнерски патенти, че Galaxy наподобява в много отношения iPhone.

Същото обаче може да се каже за голяма част от продуктите на пазара, както при таблетите, така и при смартфоните. 

Дали си приличат? До известна степен - да".