Руски хакери откраднаха 1,2 милиарда пароли

САЩ: Има втори Сноудън!

06.08.2014 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Руски хакери откраднаха 1,2 милиарда пароли

Хакерите не са се целили в компании от САЩ, а във всички сайтове, които може да достигнат. Информацията е получена от 420 000 интернет сайта.

Засегнати са над 500 страници на малки и големи компании и индустриални лидери по целия свят, съобщава компанията за интернет сигурност, Hold Security в блога си.

Така кибер престъпниците са успели да съставят най-голямата в света база данни от пароли и на интернет потребители.

Хакерската група се състои от около десет души на възраст около 20 години, които се познават лично", твърди Ню Йорк Таймс.

Сървърите им се намират в Русия. Пароли са били похитени и от руски сайтове. Hold Security възнамерява да инициира съдебен процес. В компанията работят върху механизъм, който да позволи на потребителите да проверят, дали данните им са били откраднати.

Междувременно американските власти съобщиха за съществуването на втори Едуард Сноудън. Според тях има още един източник, чрез който се разпространяват секретни документи в пресата.

Държавните служители стигнали до това заключение, след публикуването на документ на сайта Incept, където по-рано били данните, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Документът бил от Националния център за борба с тероризма, с дата август 2013 г. По това време Сноудън вече бил в Русия.

Вчера на 5 август Сноудън посети Болшой театър в Москва, първата му публична изява, откато избяга в Русия преди година, за операта Иван Грозни. Когато миналата година получи убежище, Сноудън публично обеща да учи руска култура.