fallback

Google и защитата на личните данни

Гигантът в интернет търсенето съобщава за казус с отстранени вътрешни линкове от материал за Merrill Lynch от 2007

04.07.2014 | 12:23 Автор: Мариета Иванова

Публикация в блога на  икономическия редактор на BBC, Робърт Пестън от 2007 година, озаглавена Merrill’s Mess прикова вниманието седем години по-късно. В публикацията става въпрос за  бившия изпълнителен директор на Merrill Lynch  Стенли О'Нийл  и за събитията около напускането му на поста, когато банката беше на ръба на фалита.

Самият Пестън е получил съобщение от Google, в което се казва, че определени линкове към неговата статия са били премахнати, заяви коментаторът от Bloomberg в Хонконг Розалин Чин. От съобщението не става ясно дали премахването на линковете е било поискано от Стенли О'Нийл. Според някои източници той е поискал това. Той обаче отрича да е замесен.

„В скорошна публикация, в която коментира премахването на линковете, Робърт Пестън всъщност предполага, че човекът, който е поискал това, може да е някой, който е коментирал първоначалния материал“, отбелязва  Чин.

Въпросът около случая е кое е по-притеснително- нарушаването на свободата на словото или на защитата на личната информация.

„Европейското законодателство всъщност е насочено към защитата на личните данни. В него се казва, че всеки има право при определени обстоятелства да поиска от интернет компаниите да премахнат определени линкове, съдържащи лична информаци“, коментира Чин. - „И не става въпрос само за BBC, Guardian също трябваше да премахне някои линкове от публикувани статии. И това създава главоболия за Google. От технологичния гигант първоначално обявиха, че са разочаровани от разпоредбите на европейското законодателство.

Към Google са подадени над 70 хиляди искания за премахване на линкове от резултатите при търсене. И те ще трябва да разгледат всички тези искания и ще трябва да решат, кои линкове да запазят и кои не.  Това е огромен правен проблем. И тъй като законът е приет доста скоро“, отбелязва коментаторът от Bloomberg.

 

fallback
Още от Техно
fallback