fallback

Компютърен вирус порази енергийни компании от САЩ и Европа

Атаката се приписва на руски хакери

01.07.2014 | 15:40 Автор: Мариета Иванова

Стотици европейски и американски енергийни компании са били заразени компютърен вирус, подобен на програма за кибер война.

Водеща американска компания за онлайн сигурност приписва атаката на руски хакери, пише Financial Times.

Става въпрос за сериозен зловреден софтуерен вирус, известен като Energetic bear, който позволява да бъде следено потреблението на енергия на дадено място в света в реално време, както и да парализира физически системи като например вятърни турбини, газопроводи и електроцентрали.

Експерти коментират, че зловредният вирус много напомня на компютърна програма, създадена от Съединените щати и Израел. Тя е била използвана преди две години за заразяване и саботиране на ирански съоръжения за обогатяване на уран.

Първоначално се е смятало, че програма е била използвана само за шпионаж, но от американската компания за онлайн сигурност съобщават, че е идентифициран нов вектор на атаката, който установява контрол над големи системи. Зловредният софтуер Energetic bear през миналата година е заразил три водещи компании за системи за индустриално управление.

Смята се, че зловредният софтуер най-активно е използван в Испания, Съединените щати, следвани от Франция, Италия и Германия.

Експерти от американската компания за онлайн сигурност коментират, че групата, която стои зад софтуера е базирана в Източна Европа и има всички данни за държавно финансирана организация. Текст на кирилица и имена в кода навеждат на мисълта, че произходът на зловредния софтуер е руски.

 

fallback
Още от Техно
fallback