fallback

Върховният съд на САЩ ограничи проверките на мобилни телефони

26.06.2014 | 07:39

Върховният съд на САЩ реши, че полицията трябва да получи специална заповед, за да конфискува мобилния телефон на арестуван човек и да проучи съдържанието на паметта на устройството.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс заяви, че полицията ще се наложи да пожертва възможностите си в името на защита правата на личен живот.

Полицията ще има право да заобиколи това изискване само ако съществува заплаха за безопасността на живота на други хора, съобщава ББС.

Според Четвъртата поправка на Конституцията на САЩ полицията и други държавни представители по правило трябва да имат заповед от съда, за да направят обиск.

За да се издаде заповед трябва да има доказателство, че е било извършено подозрение.

„Съвременните мобилни телефони са не само технологично удобство. С всичките данни, които съдържат и могат да разкрият, те съдържат много лична информация“, заяви Робъртс.

„Отговорът на въпроса както трябва да направи полицията преди да анализира данните от мобилен телефон, конфискуван при арест е прост-вземете съдебна заповед“.

Над 90% от гражданите на САЩ имат поне един мобилен телефон, според Pew Research Center. Над 12 млн души са арестувани в САЩ от 2012, по данни на ФБР, съобщава ББС.

fallback
Още от Техно
fallback