България с план за достъп от следващо поколение /NGA/

25.06.2014 | 15:26
България с план за достъп от следващо поколение /NGA/
България с план за достъп от следващо поколение /NGA/

Правителството прие Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение (NGA) - електронни услуги на основата на широколентова инфраструктура  със 100% покритие на територията, съобщи правителствената пресслужба.

Дефинираните национални приоритети до 2020 г. включват осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен и свръх-високоскоростен Интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост за достъп по-висока от 30+ Mb/s, както и стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса, да се абонират за широколентов интернет със скорост над 100 Mb/s.

Националният план предвижда развитие на фиксираните широколентови мрежи за постигане на 90% достъп със скорост над 100 Mb/s, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s най-малко на 50% от домакинствата в страната, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s на всички бизнес организации в страната, развитие на оптичната широколентова инфраструктура със скорост над 100 Mb/s, свързваща всички публични институции. Ще бъде осигурена възможност за пълно интегриране с европейските оптични инфраструктури.

Правителството очаква делът от населението, използващо интернет и електронни услуги да нарасне на 75%.

"Ръстът на електронната търговия, обществените услуги и облачните технологии в ЕС зависят от ръста на високоскоростния широколентов достъп", каза Алзбета Феленбаум, анализатор в IHS Technology, цитирана от Marketwatch.

Делът на 4G /LTE/ мобилни широколентови услуги в ЕС рязко се увеличи до 501% през 2013 от 27% през 2012.

През май 2014 технологията направи търговския си старт в България, предоставяйки я за около 20% от населението.

В края на май 2014 Европейската комисия публикува своя Цифров дневен ред /Digital Agenda for Europe, подкрепена с проучване на IHS и Valdani, Vicari & Associati.

Според доклада, технологиите за достъп следващо поколение /NGA/ са се удвоили от 2010 и сега покриват 62% от домакинствата в ЕС.

В сравнение с 2012, през 2013 са били добавени още 20,5 млн домакинства към широколентовия високоскоростен достъп /минимум 30 Mbps скорост на сваляне/.