Бургас се сдоби с уникален авиосимулатор: Ако се качите, ще искате да станете пилот

Над Бургаския залив "прелетя" и кметът Димитър Николов

05.05.2022 | 18:14 Редактор: Здравко Черкезов

С имитационен "полет" над Статуята на Свободата пуснаха в експлоатация нов авиосимулатор. На него ще се обучават учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, които се готвят да стават авиационни техници. След като бъде сертифициран, той ще може да се ползва и за обучение на бъдещи пилоти.

"В програмата  е заложена реалната физика на полет със самолет. Имахме даже смешен случай с пилот, двама пилоти бяха и слушалките бяха поставени на предното табло и когато единият направи рязка маневра, вторият скочи да ги вземе", разказва главният конструктор на авиосимулатора инж. Недислав Веселинов.

Така с полет до Ню Йорк беше открит първия изцяло български авиосимулатор за граждански полети. Кабината е копие на самолет "Чесна". Екранът е огънат, а три проектора предават усещането за полет в реални условия.  "Това, което може да се направи, е да се пресъздаде полет навсякъде по света, като се използва нашата технология за 180-градусов екран с диаметър 5 метра", обясни водещият инженер на проекта Янислав Мирков. 

"Тук започваме нещо ново, нещо иновативно за България, което никой не  е правил. Изделието е уникално, най-високото в своя клас. Училището вече има една база за развитие в сферата на авиацията", посочи оперативният директор на компанията Апостол Спасов.

"Ако вие се качите, и вие ще искате да станете пилот", категорична е инж. Роза  Желева, директор на ПГМЕЕ – Бургас.

След като авиосимулаторът бъде сертифициран, на него ще може да се обучават и бъдещи пилоти. 

"В предни години нашите пилоти работиха в чужди авикомпании, сега малко се обърнаха нещата. И виждам един възход в образователната инициатива на държавата и частта инициатива за подготовка на такива кадри, което е изключително важно", заяви директорът на летище Бургас Георги Чипилски. 

Над Бургаския залив "прелетя" и кметът Димитър Николов. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК