Шпионски вирус в китайски телефони

Германска фирма по сигурността разкри, че моделът Star N9500 изпраща информация за потребителите на сървър в Китай

19.06.2014 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
Шпионски вирус в китайски телефони

Електронният магазин eBay прекратява продажбите в световен мащаб на китайските телефони Star Н9500, заради вграден троянски кон, който събира и изпраща потребителска информация към компютърен сървър в Китай

Германска фирма по сигурността разкри, че моделът N9500 на Star, използващ Android - изпраща информация за потребителите на сървър в Китай - добавяйки, че троянският кон не може да бъде премахнат. Тайната апликация е била прикрита като симулант на онлайн магазина Google Play.

Моделът смартфон все още може да се намери в Amazon, откъдето за момента избягват коментар по разразилия се скандал. Въпреки че телефонът не е много популярен, мнозина го предпочитат, заради огромната му прилика със Samsung Galaxy S4 и ниската продажна цена. N9500 се продава на около една трета от цената на известния си събрат.

Вредният софтуер, засечен от германските специалисти, работи в бекграунда и не може да бъде усетен от потребителите. Освен че може да шпионира процесите и данните от телефона, троянският кон може да инсталира и допълнителен софтуер, без знанието на собственика на апарата. Това дава възможност на хакери да свалят информация, да подслушват разговори и да следят текстова кореспонденция.

Най-странното е, че досега никой не е успял да открие кой всъщност е производителя на тези телефони. Остава неизвестно и дали той самият знае за наличието на вредния кибер червей в операционна му система.

Това все пак не е първият случай, в който китайски производител бива обвинен, че изнася заразени устройства.

През 2012 година Microsoft подаде сигнал, че заводи в Китай инсталират вируси по компютрите им. Миналата година германската компания I-Plus, също се оплака от китайски SD-карти с вграден в тях шпионски вирус.