Защо шофьорите използват "антидъжд" препарати и как работят те?

Това са специални водоотблъскващи съединения за обработка на прозорци и външни огледала

20.04.2022 | 17:00 Редактор: Ваня Кузманова
Защо шофьорите използват

Предното стъкло на автомобила изисква постоянно внимание, тъй като мръсотия от пътя, прах или силен дъжд могат сериозно да затруднят видимостта пред водача, особено ако течността за измиване е свършила и чистачките не вършат добре работата си. В такива случаи е полезно предното стъкло да се третира със специални хидрофобни съединения или средства против дъжд – така наречените "антидъжд".

Какво е "антидъжд"?

Анти-дъжд - това са специални водоотблъскващи съединения за обработка на прозорци и външни огледала на превозно средство. Предлага се под формата на спрейове и течности за втриване на ръка или за изливане в резервоара за течност за чистачките. Благодарение на специалните вещества, които образуват плътна връзка с всяка стъклена повърхност, водата, смесена с прах и мръсотия, се събира в големи капки, които лесно се плъзгат от стъклото или се издухват от насрещния въздух.

Къде се прилага?

Водоотблъскващите решения за автомобили са многофункционални. Някои се отнасят не само за стъклото или огледалата, но и за цялата каросерия. Отделно има решения за обработка на вътрешни повърхности и дори за мотоциклети.

Какъв препарат да изберем?

Изборът на "антидъжд" зависи от желания ефект, от трайността на препарата и от типа повърхност, върху която ще бъде нанесен. Съответно, цената е различна, като варира значително.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК