fallback

Руски военни хакери са атакували украинската енергийна инфраструктура

Атаката е имала за цел да проникне в компютри, свързани с множество подстанции, след което да изтрие всички файлове

13.04.2022 | 11:49 Автор: Жаклина Иванова

Руски военни хакери са се опитали да атакуват, но не са успели да пробият украинската енергийна инфраструктура миналата седмица, обявиха правителството на Украйна и голяма компания за киберсигурност, пише CNBC.

Атаката е имала за цел да проникне в компютри, свързани с множество подстанции, след което да изтрие всички файлове, което би спряло инфраструктурата, сочи съобщение на Украйна, свързано с инцидента.   

ESET, базирана в Словакия компания за киберсигурност, която работи по това да помогне за подсигуряване на украинската инфраструктура, заяви, че атаката е била проведена от същото подразделение на руското военно разузнаване - ГРУ, което преди това е извършвало успешно подобни нападения през 2014 и 2015 г. И при двата случая част от жителите на Киев временно са останали без ток. Новата атака е била планирана от поне две седмици, твърди ESET.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари, Украйна не е била засегната от атаки, които да са толкова видимо разрушителни, колкото предишните хаквания на киевски енергийни компании. Но Украйна е изправена пред множество т.нар. атаки "чистачи", включително такива, които се насочени към компютри на правителството, финансовите институции и доставчиците на интернет. Тези атаки са имали за цел масово изтриване на файлове от хакнатите компютри.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback