Intel ще плаща рекордната глоба от 1,44 млрд. долара

Технологичният гигант е признат за виновен за неспазване на антикорупционни правила

12.06.2014 | 15:30 Редактор: Ирина Георгиева
Intel ще плаща рекордната глоба от  1,44 млрд. долара

Производителят на чипове Intel загуби съдебна битка в Европейския съд, свързана с антикорупционни практики, пише BBC. Компанията ще трябва да плати рекордната глоба от 1.44 млрд. долара. Съдиите в Люксембург подкрепиха становището на Европейската комисия от 2009, че Intel са блокирали конкурентите от Advanced Micro Devices (AMD).

От ръководството на технологичната компания заявиха, че са "много разочаровани" от решението. Te могат да обжалват глобата, само ако има правни нередности. От компанията обявиха, че вече са започнали да правят оценка на решението.

"Това е един сложен случай и решението отразява това. Ние започнахме процеса на оценяване на решението на Съда,“ коментираха от ръководството на компанията.

През 2009 г. ЕК констатира, че в периода 2002-2007 Intel  е продавал продуктите си с отстъпки на производителите на компютри Dell, Hewlett-Packard Co, японските NEC и Lenovo, така че те да купуват почти всичко от Intel, вместо AMD.

Европейските антикорупционни власти допълват, че Intel дори e плащал на търговската верига Media Saturn Holding да зареждат компютри само с техния чип.

Съдиите са категорични, че ЕК е била права да наложени глобата.

"Комисията е предоставила достатъчно доказателства, че Intel се опитва да прикрие антиконкурентни действия и прилага дългосрочна всеобхватна стратегия за ограничаване на достъпа на AMD до стратегически важни канали за продажба," отбелязват от Съда и допълват, че наложената глоба е подходяща с оглед на фактите по случая.

Това е най-голямата глоба, налагана от ЕК на една единствена компания.