Илън Мъск поведе война в Туитър в защита на SpaceX

12.06.2014 | 10:10
Илън Мъск поведе война в Туитър в защита на SpaceX

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск поведе яростна битка за включване в програмата за изстрелване на космически кораби и обвини един от основните си конкуренти че е наел високопоставен служител на Air Force с цел да спечели голям договор без конкурс.

През май Мъск даде правителството на съд заради поръчка за няколко милиарда долара за 36 ракети за изстрелване на военни товари като наблюдателни и GPS сателити в орбита. Договорът бе възложен на ULA, съвместно дружество на Boeing и Lockheed Martin. Мъск смята, че договорът е трябвало да бъде предмет на конкурс и призова ВВС да го отмени, за да позволи участието на SpaceX.

В момента SpaceX е в процес на получаване на необходимите одобрения, с които Falkon 9 ще се включи в програмата. Мъск твърди, че неговата компания може да работи много по-евтино.

Компанията представи новият SpaceX Dragon V2 във Вашингтон на 30 май.

Новото поколение управляем космически кораб на SpaceX се показва безплатно пред публика в Newseum, на Пенсилвания авеню. Корабът е проектиран да извежда хора и товари в орбита.

 

Основателят на SpaceX, Илън Мъск представя сигурността на най-новия космически кораб на компанията, SpaceX Dragon V2 в интервю за главния кореспондент във Вашингтон на Bloomberg, Питър Кук.

Още по темата

Илон Мъск, основател на SpaceX:

В космическия кораб SpaceX Dragon се опитваме да направим каквото можем, за да бъде астронавтът в безопасност. Ако някой знае нещо по-добро от това, бих се радвал да го чуя.

Но има някои основни разлики между SpaceX Dragon с Prior или дори в сравнение със Союз, които са много надеждни кораби. Първо, двигателите на Dragon, вижте - те има осем тръстъри. Те осигуряват много добра възможност за маневреност. Ако с ракетата нещо се обърка, тези тръстъри се включват и извеждат астронавтите далеч от ракетата.

Те са осем, защото може да има няколко аварии с двигателите, но евакуационната система ще работи.

Ако цялата система аварира, имаме резервна система от парашути на борда.  С три основни парашута.

Мисля, че сме направили всичко най-добро и го предлагаме на NASA, която досега е подкрепяла страхотно SpaceX.

На практика нямаше да сме тук сега без NASA.

Конкурсът на NASA е независим, няма да позволят никаква намеса на Конгреса.

Доколкото ги познавам, те са опитни и обективни.

Честно казано, ако NASA не беше така обективна, нямаше да успеем да спечелим никой от предишните си договори, защото щяхме да бъдем изключени от големите авиокосмически компании, които разполагат с много повече ресурси от нас.

Причината да докарам Dragon във Вашингтон, е за да покажа на определени конгресмени къде ще отидат парите на американските данъкоплатци.

Цялото интервю - във видеото.

 

/Снимки SpaceX/