Rocket Internet планира IPO във Франкфурт

Коментар на Ханс Никълс от Bloomberg Берлин

02.06.2014 | 15:08 Редактор: Мариета Иванова
Rocket Internet планира IPO във Франкфурт

Между 3 и 5 милиарда евро може да достигне оценката на Rocket Internet  при първичното публично предлагане, става ясно от коментар на Ханс Никълс  Bloomberg Television, Берлин.

„Не знаем колко акции ще бъдат предложи и на каква цена, но е наистина интересно по много причини. Първата е, че това е първото голямо IPO на технологична компания във Франкфурт. Втората е, че повечето пъти братята Замлер продават компанията, в която са инвестирали обратно на основателите й или по-скоро на хората,  от  чиято идея е стартирала компанията в САЩ. Така направиха с eBay и Groupon. Новият им ход означава, че те се обръщат към публичните пазари вместо към създателите на компаниите. Интересно е какъв ще е ефектът от това върху средата за новосъздадени компании в Берлин и дали и други компании ще имат полза,“ пояснява Никълс.

Rocket Internet са инвестирали в между 70 и 75 компании по света. Братята Замлер  са интересни персонажи, известни са със свадливия си нрав и с това, че не се показват много пред медиите. След като инвестират в дадена компания братята й дават своите съвети и я развиват. Сред тези компании има известни имена на компании, които имитират американски. Еквивалентът на ebay например е Alando, на Groupon е CityDeal, Amazon е Linio,немската версия на Airbnb e Wimbo, Eharmony става eDarling, пояснява анализаторът на Bloomberg.