fallback

HP планира съкращения

Крайната мярка е опит на компанията да подобри финансовите си резултати

23.05.2014 | 14:39 Автор: Мариета Иванова

Американският технологичен гигант Hewlett-Packard обяви, че ще съкрати между 11 и 16 000 от своите служители, в опит да подобри финансовите си резултати. Компанията отчете поредния спад на продажбите, които се оказаха по-слаби от очакванията на експертите.  "Съкращенията на работни места определено са най-важният акцент. Особено за служителите, които загубиха работата си и за техните семейства, които бяха поставени в много тежка ситуация. Но като цяло бях впечатлен от това, че компанията успява да постигне доста по-добра възвращаемост, въпреки намаляващите приходи. Защото продажбите й се понижават за единадесето поредно тримесечие, макар и само с 1% на годишна база. А от друга страна печалбата нараства с 18 на сто. Това показва, че HP все пак успяват да привличат клиенти там, където са им нужни, въпреки че компанията продължава да се смалява," коментира Кори Джонсън от Bloomberg Television.

Анализаторът допълва, че един от важните акценти за компанията, е че трябва да отделят средства за покриване на натрупани дългове.

„Това ги оставя с "вързани ръце" и не им позволява да се фокусират върху растежа. Мениджмънтът на компанията е в сложна ситуация и със сигурност прогресът им оттук нататък ще е много труден. Все пак да не забравяме, че HP има задължения на стойност 12 милиарда долара, които трябва да бъдат изплатени през следващите 4 години. А за това ще са нужни доста пари," обобщава Джонсън.

 

fallback
Още от Техно
fallback