fallback

Ново устройство съживява стари компютри

Keepod, проект на двамата италианци Нисан Бахар и Франк Имбеси, трябва да преодолее цифровото разделение на света

12.05.2014 | 14:50 Автор: Ирина Георгиева

Всеки ден се сблъскваме със света на технологиите. Сред едно от най-простите и ежедневни предмети са USB флашките. Някои хора до толкова са свикнали с тях, че ги приемат за даденост.  Двама предприемачи обаче са им обърнали по-голямо внимание.

Нисан Бахар и Франк Имбеси от Милано са решили да преодолеят цифровото разделение на света, благодарение на техния проект Keepod USB, пише BBC. Чрез него трябва да се преодолея липсата на достъп до компютри, като един USB стик трябва да съдържа операционна система, достатъчна да „подкара“ много бавен компютър.

Идеята на двамата предприемачи успява да събере повече от $40 000 (£ 23,750) за 6 седмици чрез сайта за набиране на средства Indiegogo. Целта на Нисан Бахар и Франк Имбеси е да осигурят достатъчно средства, за да започнат кампания, чрез която да осигурят компютри на ниска цена на две трети от населението в света, където има малък или никакъв достъп.

Нисан Бахар и Франк Имбеси са избрали да „тестват“ проекта си в бедните квартали на Найроби в Кения.

В града Матаре, който е в областта на „теста“ средният доход на половин милион души е около $2 (£ 1.20) на ден. Много малко хора в този град използват компютър и още по-малко имат достъп до мрежата. Нисан Бахар и Франк Имбеси са решени да променят това, чрез техния стик.

Функцията на Keepod USB позволява на стари, изхвърлени и потенциално нефункционални компютри да бъдат „съживени“. Това ще позволи на всеки потребител да има свой собствен персонален компютър. Оформлението на работния плот, програми и данни ще са дело на двамата предприемача. По този начин, те ще поемат разходите за предоставяне на уникален лаптоп, таблет или друго устройство за всеки човек.

Проектът е полезен и за рециклирането на персонални компютри, което е световен проблем. Всеки, който иска да изхвърли машина, която не работи или е бавен, може да го даде на двамата предприемачи.

Двамата мъже се надяват да получат одобрението на повече от 150 000 души в тяхната среда.

ПЪРВИ ДЕН

Нисан Бахар и Франк Имбеси са се обединили с неправителствената организация LiveInSlums, работеща в Матаре, за да реализират идеята си. Предприемачите успяват да въведат иновативните флашки  в учебното заведение WhyNot Academy. Подобни на други училища в Източна Африка и това използва учебници и тебеширени дъски.

И там интернет историята на училището е интересна. През 2012г. то за първи път е било свързано към електрическата мрежа.

По време на посещението си в него Нисан Бахар и Франк Имбеси решават да купят рутер и SIM карта, която да свърже класните стаи с глобалната мрежа.  Тяхното решение е включвало и чанта – носител, която да е прикована до един, от двата контакта в училището. Изглежда импровизирано, но това не попречило на децата да аплодират, когато разбрали, че и те вече са онлайн.

Предприемачите донесли в академията и 5 стари лаптопа без хард дискове. Следващата им стъпка била да дадат на всяко дете по един Keepod USB стик и да обяснят, че компютрите втора употреба ще стартират директно чрез флашките.

Флашките могат да се използват всеки един компютър с процесор, монитор и клавиатура, защото Keepod USB е с разработена десктоп версия на операционната система Android 4.4. 

Идеята е всеки лаптоп или компютър да се направи толкова опростен за използване, колкото един смартфон. Екранът трябва да показва иконите, изведени за всяко приложение или сайтове, които потребителят иска да види.

Всеки компютър „втора употреба“  ще помни персоналните пароли, настройки и сайтове на потребителя, използващ Keepod USB. Тя съхранява всички файлове или програми, изтеглени на него. Keepod USB  е с капацитет от 8GB вградена памет. Информацията може да бъде криптирана.

Директорът Доминик Отиено смята, че  тази технология ще бъде изключително полезна за децата.

„Това ще помогне на африканците да си помогнат сами. Това може да им помогне да придобият и бизнес умения. Те ще могат да прочетат историята на хора, които са направили от нищо – бизнес и то с малко образование!“, казва Отиено.

Нисан Бахар и Франк Имбеси научават една добра новина преди да напуснат училището. Един учител в САЩ е забелязал тяхната кампания и възнамерява да даде средства за повече USB устройства в Найроби, ако двамата предприемачи направят стикове и за неговите ученици.

Идеята е, че децата на всички континенти могат да общуват заедно и да споредлят опит.

РИСК ОТ Malware

Keepod USB  няма да бъде продаван за много пари, но е важно идеята да бъде подкрепена. Целта на Бахар и Имбеси е хората да започнат да купуват флашките на свободния пазар, да инсталират операционната система с няколко основни приложения и след това да ги продават за малка печалба.  Крайната цена ще $ 7 ( £ 4.15 ), а печалбата е $2. Тя трябва да допринесе за финансирането на заплатите на хората, които ще работят в по-нататъшното развитие на проекта.

Друго предимство е, че дори собственикът на Keepod да бъде заразен със злонамерен софтуер, тяхното устройство няма да може да го разпространява на използвания компютър, което означава, че нещастието на един човек няма да засяга другите.

Флашката ще бъде предоставена с резервно съдържание, което да показва начини на собствениците да предпазват както файловете си от загуба, така и какво да се прави, ако USB устройството е изгубено или спре да работи.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Следващите стъпки са флашката да бъде пусната в Индия, Израел, Южна Италия, и в други части на Субсахарска Африка. За да стане това възможно, създателите ще продават стартови пакети.

 

fallback
Още от Техно
fallback