Какъв ще бъде новият хеликоптер на президента на САЩ

United Technologies Corp на Sikorsy Aircraft спечели договор с Пентагона за 1,24 млрд долара

09.05.2014 | 11:24
Какъв ще бъде новият хеликоптер на президента на САЩ

United Technologies Corp на Sikorsy Aircraft спечели договор с Пентагона за 1,24 млрд долара да достави хеликоптери за президента на САЩ и представители на правителството.

Договорът, обявен на сайта на Министерството на отбраната на САЩ предвижда производство на шест хеликоптера първоначално, с опция за допълнителни бройки.

Пентагонът се опитва от няколко години да разработи хеликоптер за правителството, познат като Marine One, когато на борда му е президентът на САЩ, съобщава Bloomberg. Предишната програма на Lockheed Martin бе прекратена през 2009 от министъра на отбраната Робърт Гейтс, след като започна като от проект за 6,1 млрд долара и 28 хеликоптера, бюджетът се увеличи до 13 млрд долара.

Sikorsky е начело на екип, включващ Lockheed, Rockwell Collins, Honeywell Int., United Technologies Aerospace Systems и L-3 Communications Holdings.

Двигателите ще бъдат осигурени от GE - модифицирана версия на S-92.

Програмата ще се ръководи от Naval Air Systems. Хеликоптерите, които се използват от правителството в момента също са на Sikorsky.

"За 57г. компанията ни се радва на доверие и носи голяма отговорност да произвежда и поддържа безопасни и надеждни хеликоптери за президента на САЩ", казва в изявление президентът на Sikorsky, Мик Мауер, цитиран от Bloomberg.

Новите хеликоптери ще сменят използваните сега 11 VH-3D, пуснати с експлоатация през 1974 и 8 VH-60 от 1980.