fallback

Samsung плати на Apple 119 млн. долара по патентен спор

Apple на свой ред следва да плати 158 хиляди долара на Samsung

03.05.2014 | 11:14 Автор: Мариета Иванова

Калифорнийски съд разпореди Samsung да плати на Apple 119 млн. долара по патентен спор.

Заведеният иск от Apple беше на обща стойност 2.2 млрд. долара за пропуснати ползи, тъй като Samsung нарушил пет патента на калифорнийската компания, сред които и тoзи за тъчскрийн заключването на мобилните устройства.

Samsung отрече да е използвал притежавани от Apple патенти и на свой ред заведе дело за 6 млн. долара срещу компанията от Купертино, с мотива че американците за взаимствали неправомерно две технологични решения, свързани с използването на камерата и видео възпроизвеждането. Съдът разпореди Apple да плати на Samsung 158 хиляди долара по казуса.

Имайки предвид големите искове, особено тези, предявявани от Apple, анализаторите не определят решението на съда в Калифорния като голяма победа на американската компания. Обезщетението от 119 млн. долара е по-малко от 10% от общия иск.

Apple и Samsung водят съдебни спорове около различни патенти от години в различни части на света. Преди 2 години Samsung беше принуден да изплати на Apple 930 млн. долара, след като беше доказано, че корейците са използвали патентована технология на компанията от Силициевата долина. Samsung продължава да обжалва това решение.

 

fallback
Още от Техно
fallback