Банката на Русия забранява инвестиции в криптовалути заради страх от пране на пари?

Участниците на пазара вече изразиха мнението си за необходимостта от регулиране на тази област

16.12.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова
Банката на Русия забранява инвестиции в криптовалути заради страх от пране на пари?

Банката на Русия може да забрани инвестициите в криптовалути поради рисковете, свързани с голям брой транзакции, които могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризъм, предава Reuters.

Според агенцията Централната банка на Руската федерация разговаря с участници на пазара и експерти за възможна забрана на криптовалутите като инструмент за инвестиране. Ако законодателите приемат проекта, който се разработва от регулатора, това може да засегне всички нови покупки на крипто активи, с изключение на тези, които са били придобити в миналото.

Друг източник, близък до Банката на Русия, посочва, че позицията на Централната банка в момента е "пълно отхвърляне" на всички криптовалути.

В отговор на искането на Reuters за коментар от Централната банка са отговорили, че подготвят доклад, който ще посочи позиция по този въпрос, и са отказали да разкрият подробности за предложения проект.

През юни 2021 г. ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина нарече крипто активите най-опасната инвестиционна стратегия.
Ръководителят на Националната асоциация на участниците на фондовия пазар Алексей Тимофеев подчерта, че законите не забраняват инвестициите в криптовалута, но мнението на Централната банка за крипто пазара е "чисто отрицателно", пише "Фокус".

В същото време участниците на пазара вече изразиха мнението си за необходимостта от регулиране на тази област в Русия. Директорът на Tinkoff Investments Дмитрий Панченко отбеляза, че според независими оценки, обемът на руските активи на крипто борси надвишава 15 милиарда долара, така че предоставянето на услуги за инвестиране в криптовалути в руската финансова сфера може да бъде потенциално правилно.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК