Вицепрезидент на Twitter заминава за Турция

Поводът за визитата е обвиненията на администрацията на Реджеп Ердоган, че от социалната мрежа укриват данъци и не спазват турските закони.

14.04.2014 | 15:19 Редактор:
Вицепрезидент на Twitter заминава за Турция
Вицепрезидент на Twitter заминава за Турция

Twitter прави опит да намали напрежението срещу социалната мрежа в Турция, провокирано от изявления на администрацията на премира Реджеп Ердоган, че американската компания укрива данъци и отказва да спазва законите в страната, съобщава Bloomberg. В тази връзка вицепрезидентът по Международната публична политика Колин Кроуел ще се срещне днес в Анкара с Тайфун Акарер, председател на регулаторния орган на Информационните и комуникационни технологии в Турция. За срещата съобщиха от офиса на  Акарер, а по-късно от Twitter  потвърдили по e-mail.

Ердоган обвини базираната в Сан Франциско социална мрежа, че избягва плащането на данъци.
Мрежата игнорира стотици съдебни разпоредби  в Турция за сваляне на съдържание, съдържащо клевети, заяви днес Мевлут Кавусоглу, министър по европейските въпроси.

„Twitter трябва да има офис в Турция,“ заяви пред репортери Кавусоглу. -“ Хората трябва да имат правото да се защитят срещу обвиненията“.

Турция забрани достъпа до мрежата на 21 март преди местните избори, проведени на 30 март, след като Ердоган се закани да разкрие „течовете“ в Twitter и други социални мрежи, претендиращи за разкрития по корупционни скандали, свързани с правителството.

Премиерът отхвърли появилата се информация, определяйки я като фалшива и обвини Тwitteer в двойни стандарти. На 3 април Конституционният съд отмени забраната за блокиране на мрежата, действие, което Ердоган заяви, че не уважава и че неговата администрация ще търси начин да промени.