Facebook тества ново приложение за отдалечена работа във виртуална реалност

Потребителите ще могат да провеждат срещи като аватарни версии на себе си

19.08.2021 | 21:03 Редактор: Жаклина Иванова
Facebook тества ново приложение за отдалечена работа във виртуална реалност

Facebook Inc в четвъртък стартира тест на ново приложение за отдалечена работа във виртуална реалност, където потребителите на устройството Oculus Quest 2 ще могат да провеждат срещи като аватарни версии на себе си.

Бета тестът на приложението Horizon Workrooms на Facebook идва, докато много компании продължават да работят от вкъщи, след като пандемията от Ковид-19 затвори физическите работни пространства, а новият Делта вариант обхваща целия свят.

Facebook вижда последното си предложение като ранна стъпка към изграждането на футуристичната "метавселена", която изпълнителният директор Марк Зукърбърг рекламира през последните седмици.

Най-голямата социална мрежа в света инвестира сериозно във виртуална и разширена реалност, като разработва хардуер като слушалките си Oculus VR, работи върху AR очила и гривни и купува множество VR студия за игри, включително BigBox VR.

Компанията цели да набере скорост в това пространство, тъй като залага, че това бъде следващата голяма изчислителна платформа. Това ще ѝ позволи в бъдеще да зависи по-малко от други производители на хардуер, като Apple Inc, заявиха от компанията.

Вицепрезидентът на Facebook на групата Reality Labs, Андрю "Боз" Босуърт, каза, че новото приложение Workrooms дава добър усет за това как компанията си представя елементи от метавселената.

Терминът "метавселена", въведен в дистопичния роман от 1992 г. Snow Crash на Нийл Стивънсън, се използва за описание на споделени пространства, достъпни на различни платформи, където физическото и дигиталното работят заедно. Зукърбърг го описва като "въплътен интернет".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК