fallback

Lenovo наддава за още един бизнес на IBM

През 2005-а китайците купиха PC-бизнеса на IBM. Джон Доусън от студиото на Bloomberg в Хон Конг с подробностите по новата сделка

21.01.2014 | 12:24 Автор: Делян Петришки

Гореща новина. От Lenovo потвърдиха официално, че са в предварителни разговори, без да споменават цена по сделката за придобиване на сървърния бизнес на IBM. Източник, който пожела да остане анонимен, твърди, че става дума за межди 2.5 и 4 милиарда долара. Същият този източник твърди, че преговорите досега са се проваляли именно заради цената. Разбира се Lenovo искат да се охарчат по-малко, или с 2.5 милиарда долара. А предполагам, че от IBM се стремят към по-голямата сума. 

Източникът, анонимният информатор, казва още, че двете компании са готови да стигнат до сделка до седмици. От Wall Street Journal написаха, че вероятно Dell също могат да проявят интерес. Любопитен развой, предвид че досега не успяваха да се договорят за цената. 

Но така или иначе IBM се разделят с по-нерентабилните си бизнеси, излиза от хардуера. Подобно и на Nintendo от вчера. Много компании насочват усилията си върху софтуера, за да обърнат тенденцията при спад на продажбите. IBM продадоха бизнеса си с персонални компютри през 2005-а, принтерите и магазините на дребно също са извън компанията. Фокусът е върху софтуера, а Lenovo вече са най-големият производител на персонални компютри в света и иска да е най-големият при смартфоните в Азия, над Samsung . 

fallback
Още от Техно
fallback