fallback

750 млрд. евро загуби годишно от киберпрестъпления

По данни на ЕК във всеки един момент в интернет има около 150 000 вируса, които ежедневно заразяват устройствата на 1 милион потребители.

26.09.2013 | 16:21

Киберпрестъпността причинява загуби за 750 млрд. евро на година под формата на изгубено време, пропуснати бизнес възможности и финансови разходи. Това становище изрази заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров по време на 12-та Конференция по информационна сигурност и съхранение на данните.

По данни на Европейската комисия във всеки един момент в интернет има около 150 хиляди вируса, които ежедневно заразяват устройствата на 1 милион потребители.

Заместник-министър Тодоров обясни, че в Европейския съюз се обсъжда идея, критичните сектори, като енергетиката, банките, транспорта, интернет услугите и публичната администрация, задължително да докладват за пробиви в сигурността. Това ще стане възможно, ако бъде прието предложение за директива, която да осигури високо ниво на мрежова и информационна защита в Съюза.

Според началника на отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност“ Цветанка Кирилова, интернет пространството във всеки един момент крие огромни опасности. „Една силна хакерска атака би могла да доведе до катастрофални последици, като спиране на електрозахранването, невъзможност за осъществяване на банкови транзакции или замразяване на железопътния и въздушен транспорт“, обясни Кирилова.

Специалистът по информационна сигурност Орлин Маринов е категоричен, че не само бизнесът, а всички хора са потенциални жертви на киберпрестъпниците и опазването на информационните ресурси се превръщат в ключов фактор за развитието на една нация.

Вижте подробностите във видео файла.

fallback
Още от Техно
fallback